- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πανελλαδικές: Οι περσινοί «πρώτοι των πρώτων» συμβουλεύουν
Υπομονή και επιμονή, τα βασικά στοιχεία για την επιτυχία
Οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και οι επιτυχόντες της περασμένης χρονιάς συμβουλεύουν τους νέους υποψήφιους.
Μάιος. Ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία κάθε ελληνική οικογένεια που έχει παιδί το οποίο φοιτά στην Γ´ λυκείου, μπαίνει σε ρυθμούς Πανελλαδικών. Ο τελευταίος μήνας πριν τις εξετάσεις, με τις τελευταίες επαναλήψεις και τις τελευταίες παρουσίες στα μαθητικά θρανία.
Είναι, όμως, και ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, τα τελευταία 16 χρόνια, η τιμητική βράβευση «των πρώτων εκ των πρώτων», για όσους αρίστευσαν την περασμένη χρονιά. Χθες, Παρασκευή, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η τράπεζα Eurobank τίμησε τους 58 αριστεύσαντες, έναν από κάθε νομό της χώρας.
Οι «πρώτοι των πρώτων», έναν χρόνο μετά τη δική τους εμπειρία από τις πανελλαδικές, έχουν ένα κοινό μήνυμα προς τους φετινούς υποψήφιους: υπομονή και επιμονή.
«Όταν θέλεις πραγματικά κάτι και έχεις θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, θα τον πετύχεις. Είτε είναι εύκολο, είτε δύσκολο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδώρα Κασάτου, η «πρώτη των πρώτων» για την περασμένη χρονιά, η οποία αποφοίτησε από το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος και μπήκε στη Σχολή Μονίμων Αξιωματικών Αεροπορίας.
Η σχολή αυτή ήταν η υψηλότερη στην οποία μπορούσε να στοχεύσει από το ΕΠΑΛ η Θεοδώρα και η ίδια δεν ήταν σίγουρη για το εάν θα τα καταφέρει. Η στήριξη από την οικογένειά της, όμως, της έδωσε δύναμη.
«Είμαστε τρίδυμα, δίναμε και οι τρεις, οπότε είχε ο καθένας το άγχος του», σχολίασε η αδερφή της Θεοδώρας, Μαρία. «Στηρίζαμε, όμως ο ένας τον άλλον και είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για την αδερφή μου, που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει το στόχο της, αλλά και να ξεχωρίσει και να διακριθεί», πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τη στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, ξεχώρισε ως σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια κάθε υποψηφίου και ο Ηρακλής Χατζηελενούδης, που από το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης πέρασε στο τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
«Χρειάζεται η ψυχολογική υποστήριξη και είναι βασικό για ένα παιδί της Γ´ λυκείου να έχει προσωπική ζωή. Γιατί είναι σημαντικό το διάβασμα, αλλά εξίσου σημαντική και η ανάπαυση από αυτό, γιατί βοηθά να ξεσκάσει κανείς, να σκέφτεται καλύτερα και να αφοσιωθεί στον στόχο του», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και αν είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι το νησί της Σάμου για παράδειγμα, οι δυσκολίες για έναν μαθητή είναι περισσότερες, η Έλενα Ζαφείρη, που από το Πυθαγόρειο λύκειο πέρασε στην Ιατρική του ΔΠΘ, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν διαφορές. «Ίσα-ίσα, που έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο ότι θέλουμε να φύγουμε από τον τόπο, να δούμε και άλλα πράγματα», τόνισε.
«Αν έχεις θέσει το στόχο σου και είσαι προσηλωμένος, τα καταφέρνεις, όπου κι αν είσαι. Αν πιστεύεις στα όνειρά σου και θες να τα ακολουθήσεις, και στο πιο μικρό νησί να είσαι, θα τα καταφέρεις», συμπλήρωσε από τη μεριά της η Ηλέκτρα-Μαρία Αγγελοπούλου, από το 2ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας που πέρασε στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Η ίδια θέλει μετά τις σπουδές της να γυρίσει πίσω και να εργαστεί στον τόπο της.
«Η Κέρκυρα μού αρέσει και στο μέλλον έχω στο μυαλό μου να γυρίσω πίσω. Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να φύγουν, να πάνε σε μία μεγαλούπολη. Εμένα μου αρέσει, θέλω να γυρίσω πίσω, να εργαστώ στον τόπο μου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φυσικοθεραπεία ήταν ο βασικός επαγγελματικός της στόχος και γι' αυτό πήγε σε ΕΠΑΛ μετά το γυμνάσιο.
Η στοχοθεσία και η επιμονή, είναι τα βασικά στοιχεία που ξεχώρισε για την επιτυχία στις πανελλαδικές και όχι μόνο και ο Ευάγγελος Γουγούλης. Από το ΓΕΛ του Διδυμότειχου και τον Έβρο, πέρασε στην Ιατρική ΣΣΑΣ.
«Δεν υπάρχουν δυσκολίες για να πραγματοποιήσει κανείς τα όνειρά του, κι ας είναι μακριά από την Αθήνα, αρκεί να έχει υπομονή και επιμονή», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλνοντας ένα μήνυμα στους φετινούς υποψηφίους: «Το κυριότερο είναι η προσπάθεια. Να θέτει κανείς στόχους και να προσπαθεί να τους επιτύχει και τα υπόλοιπα θα έρθουν, αν πιστεύει σε αυτό που μπορεί να κάνει».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.