Ελλαδα

Δήμαρχος Ραφήνας για Μάτι: Ο νόμος φταίει για τους νεκρούς

«Ο Δήμος έκανε ό,τι προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της φωτιάς, όμως οι πρόνοιες της νομοθεσίας δεν ήταν αρκετές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Μπουρνούς
Ευάγγελος Μπουρνούς © INTEMENEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στις ανεπάρκειες της νομοθεσίας απέδωσε ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς τα όποια λάθη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μία ημέρα αφότου του ασκήθηκε δίωξη μαζί με 19 ακόμα άτομα για την τραγωδία.

Ο κ. Μπουρνούς τόνισε στον ΣΚΑΪ πως ο Δήμος έκανε ό,τι προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση της φωτιάς, όμως οι πρόνοιες της νομοθεσίας δεν ήταν αρκετές. Αναγνώρισε ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι για τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή περιουσίες.

Ο δήμαρχος στάθηκε στα κενά του μηχανισμού πυροπροστασίας, σημειώνοντας πως απαιτείται εκσυγχρονισμός, ειδικά δεδομένων των των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό παραδέχτηκε ότι το πόρισμα των εισαγγελέων δεν έχει καμία υπερβολή στις αναφορές για χάος και ασυνεννοησία μεταξύ φορέων.

Απέδωσε επίσης ευθύνες στην Πυροσβεστική, την οποία κατηγόρησε ότι δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως και με επαρκείς δυνάμεις στις προειδοποιήσεις για την φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

«Η κρισιμότερη παράλειψη» έγινε στην αρχή, είπε χαρακτηριστικά. «Δεν αντιλήφθηκαν τον μεγάλο κίνδυνο» με συνέπεια όταν η φωτιά εξαπλώθηκε να μην υπάρχει ελπίδα για πολλούς εγκλωβισμένους.

Ο κ. Μπουρνούς στάθηκε και στα «διαχρονικά», όπως τα αποκάλεσε προβλήματα, που διευρύνουν τους κινδύνους, σημειώνοντας πως όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι εισαγγελείς δεν περιέλαβαν στην παράνομη δόμηση στις αιτίες της τραγωδίας.

Εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην φωτιά στο Μάτι. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη φωτιά των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ