Ελλαδα

Δασκαλάκης: Από τον γρίφο του Νας στο κέντρο ερευνών στην Ελλάδα κατά του brain drain

Η επιθυμία του κορυφαίου έλληνα επιστήμονα για έναν κοινωφελή οργανισμό για την τεχνητή νοημοσύνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης / © INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα αποκάλυψε ο 37χρονος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ο κορυφαίος έλληνας επιστήμονας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός λύνοντας τον γρίφο του Νας, παρουσίασε το όραμά του σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί».

Αυτό που επιθυμεί να πετύχει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι το κέντρο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο brain drain. Θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.

Πάντως, ο έλληνας επιστήμονας σε παλιότερή του συνέντευξη στο ΑΠΕ είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για τη μαζική εκροή των πιο ταλαντούχων μυαλών της Ελλάδας.

Στην ομιλία του, το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος μίλησε επίσης για κάποια από τα θαύματα που μπορούν να αποτελέσουν οι έξυπνες μηχανές. Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τον αλγόριθμο που μπορεί να μετατρέπει φωτογραφίες σε πίνακες με την τεχνοτροπία συγκεκριμένων ζωγράφων.

Παρ' όλα αυτά ο ίδιος δεν πιστεύει πως οι μηχανές είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο. Παρομοίασε τη στενή νοημοσύνη που διαθέτουν σήμερα οι μηχανές σε μαθητές χαμηλής ευφυΐας. Όσο για το φόβο σύγκρουσης ανθρώπων και μηχανών πιστεύει πως δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα γιατί τις επόμενες δεκαετίες «δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φάνηκε να συμπλέει με το νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ κατηγόρησε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς ότι συνέπραξαν στην αναίρεση των «καλών» αυτού του νόμου. Κι όπως πιστεύει, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους φοιτητές να προσφέρουν στην αγορά, αλλά «να γίνουν πολιτικοί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ