- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 08.00, όταν ένα πυκνό σύννεφο καπνού «έπνιξε» την περιοχή όπου βρίσκονται τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Επί της λεωφ. Κνωσού έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις (42 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα), οι οποίες έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες μέχρι να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Από τα πρώτα λεπτά, ανάστατοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε εξωτερικό χώρο του πανεπιστημίου, παρακολουθώντας με αγωνία την επιχείρηση κατάσβεσης. Ο καπνός ήταν ορατός από ολόκληρη σχεδόν την πόλη του Ηρακλείου.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα σχολείο και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Πυροσβέστες πραγματοποίησαν ελέγχους πόρτα - πόρτα για τυχόν εγκλωβισμένους, καθώς εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του cretapost.gr, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αρκετοί ήταν οι φοιτητές που βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.
Για το θέμα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου διαβεβαίωσε ότι όλοι οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους.
«Σηκώθηκαν» ελικόπτερα
Λόγω της έκτασης που πήρε η φωτιά, από τις 09.30 το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από ελικόπτερο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς. Λίγη ώρα αργότερα, ένα δεύτερο ελικόπτερο συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη λεωφ. Κνωσού. Ειδικότερα, αστυνομικοί προχώρησαν σε διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Από που ξεκίνησε η φωτιά
Σύμφωνα με μαρτυρία φοιτήτριας στο cretapost.gr, η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις φοιτητικές εστίες και επεκτάθηκε γρήγορα στο κεντρικό κτίριο.
Μάλιστα, σημειώθηκαν εκρήξεις καθώς υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στους χώρους, όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δρ Μυωσής Μυλωνάς, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (εργαστήρια του οποίου στεγάζονται στους χώρους του Πανεπιστημίου) ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς «υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στα εργαστήρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Προσέξτε τα παιδιά σας αν είναι στη θάλασσα, μήπως έχουμε κανένα μικρό τσουνάμι», προειδοποίησε ο σεισμολόγος
Η Βουλή στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης που εκπονεί όλο τον χρόνο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα προβλήματα
Η περίοδος εκπτώσεων θα διαρκέσει από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Ιουνίου
830 άνθρωποι χόρεψαν για καλό σκοπό στην Πλατεία Αριστοτέλους
Μετά τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετώπισε και τη μακρά περίοδο νοσηλείας και αποθεραπείας
Λόγω αντικατάστασης των σιδηροτροχιών
Στην εκδήλωση βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης
Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στη Φλώρινα και στη Κοζάνη
Η συλλυπητήρια ανάρτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια
Υψηλό το επίπεδο συμμόρφωσης στις επισημάνσεις της Αρχής
Η διοργάνωση του Εθνικού Θεάτρου για την Ομόνοια που ακυρώθηκε κρύβει κάτι πολύ βαθύτερο
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Συζητήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικές εμφανίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.