- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πάρτε φωτογραφίες, όχι βότσαλα» στα Λαλάρια της Σκιάθου (εικόνες)
Έκκληση προς τουρίστες να μη γεμίζουν σακούλες με τα λευκά βοτσαλάκια της παραλίας για τις γλάστρες τους
«Πάρτε φωτογραφίες, όχι βότσαλα». Για άλλη μια χρονιά μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου στη Σκιάθο απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να σεβαστούν τα μοναδικά σε ομορφιά λευκά βότσαλα της παραλίας Λαλάρια του νησιού των Σποράδων.
«Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε "λαλάρια" (από την αρχαία λέξη λας=πέτρα) δημιουργούνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Τζούμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».
Φέτος τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη "take a picture not a pebble-save Lalaria beach", για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, «από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση».
«Τα παλαιότερα χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα λαλάρια για να διακοσμήσουν τις αυλές τους, να σπάνε καρύδια ή να συγκρατούν μέσα στην κατσαρόλα τα ...ντολμαδάκια», σημειώνει ο κ. Τζούμας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία της παραλίας Λαλάρια, πρότεινε το 2014 τη λήψη ειδικών μέτρων προς το Λιμεναρχείο, το οποίο και εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.
«Ο Σύλλογος ανέλαβε την κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Λιμενικής Αρχής, η οποία τοποθετείται κάθε χρόνο στην παραλία από το Λιμεναρχείο και φέτος βάλαμε πινακίδες σε όλα τα τουριστικά σκάφη», επισημαίνει ο κ. Τζούμας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζουν αυτόματα
Η τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της 18 τραυματίες
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.