- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καμπάνα σε αστυνομικούς που κράτησαν δικογραφία στο συρτάρι μέχρι να παραγραφούν τα αδικήματα
Από το Α.Τ. Θέρμης στη Θεσσαλονίκη
Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 6 και 18 μηνών, με 3ετή αναστολή, αντίστοιχα, διότι «βάφτισαν» ως περαιωμένη δικογραφία, η οποία παρέμενε για χρόνια σε εκκρεμότητα και κατέληξε στην παραγραφή του υπό διερεύνηση αδικήματος.
Η υπόθεση αφορούσε στο ΑΤ Θέρμης και αποκαλύφθηκε το 2013, όταν οι δύο καταδικασθέντες υπηρετούσαν ως αρχιφύλακας, ο πρώτος και ανθυπαστυνόμος, ο δεύτερος. Στο εδώλιο του ίδιου ακροατηρίου κάθισε και ο τότε διοικητής τους, ο οποίος αθωώθηκε.
Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, η επίμαχη δικογραφία αφορούσε την πράξη της κλοπής και επρόκειτο να ληφθεί κατάθεση από ύποπτο άνδρα. Ο ανθυπαστυνόμος κατηγορείτο ότι μετέφερε τη δικογραφία στο σπίτι του και επί τέσσερα χρόνια δεν προέβη στις αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες. Όταν τελικά η δικογραφία περαιώθηκε και υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελία η πράξη είχε παραγραφεί.
Την ίδια ώρα, ο αρχιφύλακας, που εκτελούσε χρέη αρχειοθέτη στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου δικογραφιών, κατηγορείτο ότι -με παραίνεση του συγκατηγορουμένου του ανθυπαστυνόμου- προέβη στην ανακριβή-εικονική εγγραφή αποχρέωσης της δικογραφίας στο παραπάνω βιβλίο, αναγράφοντας ψευδώς άλλη ημερομηνία αποχρέωσής της από την πραγματική, ώστε να μην φαίνεται ότι αυτή «λίμναζε» επί μακρόν.
Το δικαστήριο τους έκρινε κατά περίπτωση ένοχους για ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό μόνο στον αρχιφύλακα που τιμωρήθηκε και με την μικρότερη ποινή.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες οι ίδιοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για παρόμοιες πράξεις που αφορούσαν είκοσι και πλέον δικογραφίες, οι οποίες επίσης «ξεχάστηκαν» και υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα με αλλοιωμένες ημερομηνίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.