- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γερασμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat
Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στην ΕΕ
Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat για την αναλογία μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και των νεότερων.
Το περσινό έτος για κάθε Έλληνα 65 ετών και άνω, που συνήθως είναι συνταξιούχος, υπήρχαν μόλις τρεις που ήταν σε ηλικίες εργασίας, δηλαδή 15 έως 64 ετών, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 33,6%.
Πρόκειται για τον δεύτερο χειρότερο λόγο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελαφρά καλύτερα από την ουραγό Ιταλία (34,8%) και οριακά χειρότερα από την τρίτη Φινλανδία (33,2%). Αναλογίες άνω του 32% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία και στην Γερμανία.
Στην άλλη άκρη του φάσματος βρέθηκαν το Λουξεμβούργο (20,5%), η Ιρλανδία (20,7%), η Σλοβακία (21,5%) και η Κύπρος (22,8%).
Τα στοιχεία της Eurostat, που έρχονται στον απόηχο προειδοποίησης από την ΕΚΤ για τον δημογραφικό κίνδυνο, ουσιαστικά καταδεικνύουν το ασφαλιστικό βάρος που επωμίζονται οι νεότεροι καθώς η ηλικιακή πλάστιγγα γέρνει προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Η σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νεότερων φαίνεται από το γεγονός ότι η αναλογία μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών στην χώρα μας έχει επιδεινωθεί κατά 9,7 μονάδες σε βάθος 20ετιας. Με άλλα λόγια, το 1997 για κάθε άτομο άνω των 65 υπήρχαν σχεδόν πέντε 15 έως 64 ετών.
Το πρόβλημα πάντως επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, καθότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αναλογία χειροτέρεψε σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση το Λουξεμβούργο.
Παράλληλα, η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού διατηρεί στο προσκήνιο τις συστάσεις για σταδιακή επέκταση του εργασιακού βίου, κάτι που επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.