- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για δημόσια υποκίνηση βίας καταδικάστηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2016
Σε φυλάκιση οκτώ μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος παραπέμθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο, για δημόσια υποκίνηση βίας. Η συγκεκριμένη πράξη συνδεόταν με τοποθέτηση που έκανε σε συνάντηση με δημότες ύστερα από αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί για το προσφυγικό.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, προκαλώντας την παρέμβαση της τότε προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη, που παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε βίντεο που αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα, το οποίο εμφάνιζε το δήμαρχο να συζητάει με δημότες του Ωραιοκάστρου σχετικά με φήμες για την προοπτική εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα συγκεκριμένου εργολάβου στην περιοχή.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το βίντεο, σε ερώτηση κατοίκου για το πως θα μπορούσε να υπάρξει νόμιμη παρέμβαση για το ζήτημα, ο κ. Γαβότσης είπε "νόμιμα δεν υπάρχει", ενώ όταν ο ίδιος κάτοικος φώναξε "άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια", ο δήμαρχος απάντησε "μπράβο", προσθέτοντας λίγο μετά "αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ".
Ο κ. Γαβότσης, στην απολογία του αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για ειρωνικό σχόλιο εκ μέρος του και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί απόψεις ρατσιστικού περιεχομένου.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που τον κήρυξε ένοχο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής έρευνας ερευνήθηκαν και ποινικές ευθύνες, σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από γονείς δημοτικού σχολείου της περιοχής στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα με τα παιδιά τους, αλλά για αυτό το σκέλος της έρευνας έγινε διαχωρισμός της δικογραφίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από κλήση στο 112
Στο σημείο επιχείρησαν 78 πυροσβέστες με 30 οχήματα,
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες
Πότε υποχωρούν τα 40άρια
Εστάλη μήνυμα από το 112
Σηκώθηκαν τρία εναέρια μέσα
Από σήμερα η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας
Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σήμερα εν μέσω Θερινών Εκπτώσεων
Δείτε το σημερινό σκίτσο
Ο πρώτος μίνι καύσωνας του καλοκαιριού είναι εδώ
Οι πρώτες άνω των 40°C για την περίοδο 2011-2026
«Είναι φορές που γονείς σαν και εμάς συχνά προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια τραμπάλα, μεταξύ του δεν σου κόβω τα φτερά και του δεν θα γίνω ανεύθυνος, για την ασφάλεια σου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.