- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αμνοεριφίων καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι ενόψει του Πάσχα
«Φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα»
Για πολύ σημαντικές ελλείψεις εγχώριων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, αλλά και για «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ενόψει του Πάσχα προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, δημιουργούν αρνητικό μείγμα.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές των αμνοεριφίων, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 -4,20 ευρώ το κιλό. Δεδοµένου ότι οι συγκεκριµένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο τα «ψιλά» αρνιά (βάρους 4 - 5 κιλών), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (σ.σ. προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι δεν «δίνουν πάνω από 5 ευρώ».
«Η παραγωγή αμνοεριφίων μειώνεται με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια -πτώση 30% το 2016 συγκριτικά με το 2015 και μείωση τουλάχιστον 15% σήμερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017- ενώ αντίστοιχα φθίνουσα πορεία ακολουθούν δυστυχώς και οι τιμές παραγωγού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Πρόσθεσε ότι «φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».
Όπως υποστήριξε, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει "ίσα βάρκα ίσα νερά", χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 70 ευρώ.
Οι κτηνοτρόφοι, όπως επισήμανε ο ίδιος, καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις «ελληνοποιήσεις» ελλείψει αυστηρών ελέγχων στην αγορά. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι «για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» και πρόσθεσε ότι «ο κλάδος βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα αμνοερίφιο 10 κιλών ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ τα 70 ευρώ/κεφάλι».
«Ευτυχώς», πρόσθεσε, «που πετύχαμε να παραμείνει η σφραγίδα στα ελληνικά αμνοερίφια. Είμαστε σε αναμονή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου ενόψει και των εορτών του Πάσχα. Με τη διατήρησή της, τουλάχιστον οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίζουν το ελληνικό προϊόν, για το οποίο η πείρα μας λέει ότι προτίθενται να το πληρώσουν και ακριβότερα».
Με τη φράση "τα τελευταία τρία χρόνια εμείς οι κτηνοτρόφοι μόνο κλαίμε", η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι "πιο αυξημένες από ποτέ φέτος" και διατύπωσε την πεποίθηση ότι "τα ελληνικά αμνοερίφια την περίοδο των εορτών του Πάσχα ζήτημα να αφορούν το 20% των συνολικά κυκλοφορούντων στην αγορά".
Για τις τιμές τους, η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα κυμανθεί στα 4,20-5 ευρώ/κιλό, ενώ αναφορικά με τη μείωση ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, τόνισε πως από το 2016 μέχρι και σήμερα, "εκτιμώ ότι έχουμε μείωση 30% στα αιγοπρόβατα και 20% στα βοοειδή κρεοπαραγωγής, ελευθέρας βοσκής".
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή παζαριών που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη διάρκεια των οποίων έμποροι και παραγωγοί καταλήγουν στις τιμές λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα, η κ. Σιδηροπούλου ανέφερε ότι "θα γίνουν και φέτος, αλλά πλέον θα έχουν εθιμοτυπικό ύφος και όχι ουσιαστικό, αφού όλοι οι κτηνοτρόφοι είμαστε με δανεικά από τους εμπόρους και άρα θα τους πουλήσουμε στην τιμή που αυτοί θα καθορίσουν".
Αναφορικά με τη διατήρηση της σφραγίδας στα ελληνικά αμνοερίφια, η ίδια σημείωσε: "η αγροτική εξόντωση καλά βαίνει. Μας εμπαίζουν. Οι ελληνοποιήσεις και πάλι θα πάνε σύννεφο. Η διατήρηση της σφραγίδας μόνο στο ελληνικό προϊόν απλώς αλλάζει τη μορφή των ελληνοποιήσεων και όχι την ουσία".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
«Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου πέντε μήνες»
Εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Η θλιβερή βεβαιότητα σε όλους ότι για ακόμη μία φορά η αρχική απόφαση δεν θα ίσχυε
Το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης
Σκαρφαλωμένη μέσα σε σπηλιά - Στο σημείο αποκαλούμενο ως «Το μάτι του Θεού»
Ο τρίτος μέσα σε λίγες ώρες - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα
Τα δυσάρεστα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Παρασκευή και ο φόβος για τον αριθμό 13
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον δήμο
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
«Οι πραγματικοί ήρωες είναι τα παιδιά αυτά που μάχονται καθημερινά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.