Ελλαδα

Αυστρία: Πες το «άντε γ@μ@σου» σε πολιτικό αρκεί να έχεις επιχείρημα (video)

Η δικαστική απόφαση που επιβραβεύει την ελευθερία της έκφρασης και την τεκμηρίωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1694456.jpg
EPA PHOTO APA/HANS KLAUS TECHT

Αυστριακός και μάλιστα ο επικεφαλής της συγκυβερνώσας Άκρας  Δεξιάς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και έχασε. Εν αντιθέσει δικαιώθηκε ο εναγόμενος με αποτέλεσμα όλη η χώρα να μπορεί να λέει ελεύθερη και χωρίς κυρώσεις το «άντε γ@μ@σου» σε οποιονδήποτε πολιτικό αρκεί να έχει έναν καλό και δομημένο λόγο για να το ξεστομίσει.

Το Εφετείο της Βιέννης κατέληξε σε αυτήν την απόφαση επικαλούμενο την ελευθερία της έκφρασης και έδωσε το πράσινο φως της χρήσης της φράσης ακόμη και σε βάρος του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας.

Στο δικαστήριο προσέφυγε ο ηγέτης της ακροδεξιάς και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά από φραστική επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης από ομάδα ακροαριστερών και είχε προσφύγει εναντίον του κατηγορώντας το για «δημόσια εξύβριση».

Το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι «η απόρριψη ενός πολιτικού» μπορεί «να εκφραστεί με προκλητικό και σοκαριστικό τρόπο» και αυτό αποτελεί «θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας έκφρασης». 

Σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τραβήχτηκε στη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβριο, υποστηρικτές του ακροαριστερού κινήματος Linkswende jetzt (Αριστερή στροφή τώρα) παρουσίασαν τους λόγους για τους οποίους οι Αυστριακοί πρέπει να πουν «άντε γ…σου στον Στράχε», ενώ έκαναν και την αντίστοιχη άσεμνη χειρονομία.

Το κίνημα χαιρέτισε «τη νίκη της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου», ενώ εκτίμησε ότι πλέον σε κάθε πολιτική ομιλία θα μπορεί να περιλαμβάνεται η φράση «λέω “άντε γ…σου στον Στράχε, διότι…”».
Warum wir am 13. Oktober F*CK Strache sagen!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.