- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεσσαλονίκη: Σε δίκη 13 υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων για υπεξαίρεση «μαμούθ» στον δήμο
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για υπεξαίρεση 17,9 εκ. ευρώ
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται 13 υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων, κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία, πράξη που συνδέεται με την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, το διάστημα 1999-2007.
Πρόκειται στην πλειονότητα για άλλοτε προϊσταμένους διευθύνσεων και τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΔΚΥ, εις βάρος των οποίων το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποδίδει ευθύνες για εισφορές εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν την περίοδο του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, οι κατηγορούμενοι δεν μερίμνησαν για την αναζήτηση και είσπραξη των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων από τις αποδοχές των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ανάλογα με την περίοδο που υπηρέτησαν στις θέσεις τους, το βούλευμα περιγράφει ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο το ποσό της ζημιάς στα επίμαχα ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, πέντε υπάλληλοι του Ταμείου Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων παραπέμπονται για ανείσπρακτες εισφορές ύψους 241.481 ευρώ, ενώ δύο υπάλληλοι του Ταμείου Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (εκ των οποίων μία πρώην διευθύντρια κι ένας άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής) κατηγορούνται για απώλειες εισφορών ύψους 1.773.425,96 ευρώ, ενώ μία συνάδελφός τους για εισφορές 120.544,75 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται πως υπέστη το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, όπου τρεις υπάλληλοι φέρονται ως υπεύθυνοι για εισφορές ύψους 5.135.327,87 ευρώ κι άλλοι δύο για εισφορές -αντιστοίχως- 2.315.818,10 και 2.819.509,77 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπεξαίρεση-«μαμούθ» καταδικάστηκαν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, ο πρώην δημοτικός ταμίας (υπεύθυνος για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών) Παναγιώτης Σαξώνης, όπως επίσης δύο πρώην διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών. Οι τρεις πρώτοι τιμωρήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 από το Εφετείο με ποινές κάθειρξης (έχουν ήδη αποφυλακιστεί, ως ανάπηρος ο Παπαγεωργόπουλος και με έκτιση των 2/5 της ποινής τους οι Λεμούσιας-Σαξώνης), ενώ οι δύο υπάλληλοι με ποινές φυλάκισης που ανεστάλησαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
22 χρόνια μετά την εντυπωσιακή τελετή
Πού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και ποιες ώρες
Κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά
Από τα μεγάλα προσκυνήματα και τα παραδοσιακά γλέντια στις πλατείες των χωριών
Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από παραλίες με πλωτά μέσα
Βόρειοι άνεμοι έως και 9 μποφόρ σήμερα στο Αιγαίο
«Όλοι έχουν δικαίωμα να γράφουν»
Αναλυτικά τα σημεία και οι ώρες
Την ώρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός
Πιθανές καταιγίδες στην περιοχή μπορεί να συμβάλουν στον περιορισμό της πυρκαγιάς
Η εικόνα στο πύρινο μέτωπο είναι πλέον καλύτερη και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί
Στην περιοχή παραμένουν τρία σκάφη του Λιμενικού, δύο της Πυροσβεστικής και ιδιωτικά σκάφη
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του περιστατικού
Φόβοι για επέκταση προς Σάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.