- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δωρεά φαρμάκων
Τι δείχνουν σχετικές έρευνες και για τη διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων
Θετική συμπεριφορά, όσον αφορά τη διαχείριση του οικιακού φαρμακείου, επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, δεν είναι εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων και μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.
Το GIVMED (εφαρμογή που δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες από φάρμακα [κοινωνικά φαρμακεία, ΜΚΟ] με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα), σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Kόσμου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα δύο ερευνών που αφορούσαν τη διαχείριση του φαρμάκου, σε εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας που αφορούσε θέματα σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων και τη δωρεά μη ληγμένων από την κοινωνία, το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του και το 70% ελέγχει το οικιακό φαρμακείο πιο συχνά από μία φορά το τρίμηνο.
Ωστόσο, πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, καθώς το 37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα και το 50% δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.
Η ελληνική κοινωνία διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων, αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο και έχει τη διάθεση να στηρίξει συνανθρώπους του που έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, το 28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει και 28% δεν δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.
Η ποιοτική έρευνα σε 35 κοινωφελείς φορείς, αφορούσε την χαρτογράφηση των λειτουργικών πρακτικών των κοινωφελών φορέων που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων. Η κεντρική αποτίμηση είναι ότι παρά τα προβλήματα, καλύπτουν σημαντικό όγκο φαρμακευτικών ελλείψεων των συνανθρώπων μας που στρέφονται σε αυτούς.
Το 90% έχουν συνεργασία με φαρμακοποιό, το 70% γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι φάρμακα έχουν, αλλά σε ποσοστό 80% δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το φαρμακευτικό επείγον.
Όπως ανακοινώθηκε, το GIVMED ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα που έχει μέσω της νέας ιστοσελίδας givmed.org/signup να δωρίσει, με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, τα φάρμακα που δεν χρειάζεται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.