- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξαπατούσαν τους γονείς με τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους - Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας
Έλεγαν ότι θα διατηρούσαν το γενετικό υλικό για 20 χρόνια
Βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εταιρίας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων ΑΕ» με διακριτικό τίτλο «Stem-Health Hellas» που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι.
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας βλαστοκυττάρων, όσο και κατά των εκπροσώπων του ομίλου «Υγεία» στον οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εν λόγω τράπεζα.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα κακουργήματα της:
απάτης κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας στην απάτη. Σύμφωνα με την δίωξη, το βασικό αδίκημα βαραίνει τόσο τους υπευθύνους της STAM HEALTH, όσον αφορά το διάστημα από το 2013 και μετά, όσο και αυτούς του «Υγεία» για το διάστημα πριν το 2013. Επίσης, οι εκπρόσωποι του «Υγεία» βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απάτη, σε ό,τι αφορά το διάστημα 2013- 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της STEM HEALTH φέρεται να ισχυρίστηκε στον εισαγγελικό λειτουργό που τον κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση, ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη για την υπόθεση, καθώς, όπως φαίνεται να είπε, η μεταβίβαση της εταιρίας σε αυτόν από το «Υγεία» ήταν εικονική, έγινε με τίμημα ενός ευρώ και ουσιαστικά ήταν υπό τον έλεγχο του Ομίλου.
Η έρευνα της Εισαγγελίας ξεκίνησε όταν έκλεισε ξαφνικά η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία είχαν καταφύγει για συντήρηση γενετικού υλικού των νεογέννητων παιδιών τους, περίπου 30.000 γονείς, με συμβόλαια για την διατήρηση των βλαστοκυττάρων για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Η εισαγγελική έρευνα που κατέληξε στην άσκηση δίωξης, συγκέντρωσε στοιχεία, μεταξύ των οποίων και έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας, που αναφέρεται σαφώς σε «παραπλάνηση των γονέων ότι μπορούν να συντηρηθούν και να είναι αξιοποιήσιμα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει για κάτι τέτοια καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει».
Επίσης, οι ελεγκτές τόνιζαν στην έκθεσή τους, ότι η εν λόγω τράπεζα δεν είναι αδειοδοτημένη, όπως ορίζει ο νόμος, από το υπουργείο Υγείας, αλλά μόνον πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού.
Η επισήμανση αυτή μάλιστα, κινητοποίησε την Εισαγγελία η οποία ερευνά πλέον και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η έρευνα αφορά το αδίκημα της πλημμεληματικού βαθμού παράβασης καθήκοντος, εξαιτίας της παράλειψης άσκησης εποπτικού ελέγχου από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΜ. Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα έχει επεκταθεί στο σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών βλαστοκυττάρων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν αδειοδοτηθεί νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Η δικογραφία για την STEM HEALTH ανατέθηκε σε ανακριτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συλλογή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Ιακωβίδη, Dali, Μόραλη, Κεσσανλή, Γαϊτη
Αστυνομική έρευνα σε σπίτι 50χρονου αποκάλυψε 10 τμήματα ενάλιων αμφορέων από τρεις ιστορικές περιόδους
Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα - Πρόγνωση Κολυδά για διπλή διαταραχή προ των πυλών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε «ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία» αναφέρεται ο Γιάννης Παναγόπουλος
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων
Τι προέκυψε από την έρευνα της Αρχής για Στρατινάκη - Γεωργίου
«Δύο συστήματα που θα κινηθούν από τον κόλπο της Σύρτης και το Στενό της Σικελίας θα δώσουν όχι μόνο αξιόλογες βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την έμφυλη ισότητα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα 3+1 don't της προηγούμενης ημέρας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Από 16 έως 19 Οκτωβρίου 2026
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.