Ελλαδα

Το πρόβλημα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα έχει λύσεις (video)

Η έρευνα της διαΝΕΟσις για τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374706-773375.jpg
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικεί πολύ περισσότερα έσοδα από την αγορά της κρουαζιέρας σύμφωνα με νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία κατέγραψε τα έσοδα της χώρας από την κρουαζιέρα, υπολόγισε το μερίδιο της Ελλάδας στην αγορά της Μεσογείου και εξετάζει πώς θα μπορούσαν τα ελληνικά λιμάνια να διεκδικήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο.

Η χώρα μας αν και αποτελεί τον 4ο πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, είναι μόλις 8η σε έσοδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα χρόνια η κρουαζιέρα θα φέρνει στη χώρα μας το 10% των τουριστών, αλλά μόνο το 3% των τουριστικών εσόδων. Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. 

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις τεκμηριώνει πως, πράγματι, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικεί πολύ περισσότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά, που αναπτύσσεται ραγδαία. Η έρευνα αναλύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά της κρουαζιέρας παγκοσμίως, εξηγεί τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται τα λιμάνια της χώρας μας για να είναι ελκυστικά στις εταιρείες κρουαζιέρας, και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των ελληνικών λιμένων που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς λιμένες αφετηρίας (home-ports).

Την έρευνα εκπόνησε ομάδα ερευνητών με συντονιστές τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θάνο Πάλλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ports & Shipping Advisory Γιώργο Βαγγέλα. 

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ποια είναι η εικόνα στην περιοχή της Μεσογείου;

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα, παρά την άρση του καμποτάζ και τις θετικές επιδόσεις του τουρισμού.

Μερικά στοιχεία: Έχουμε το 11% της επιβατικής κίνησης στην αγορά της Μεσογείου (που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου), αλλά μόνο το 8% του αριθμού επιβατών και μόνο το 6% του home-porting.

Είμαστε πολύ πίσω από τους κύριους ανταγωνιστές μας: το 50,4% των home-portings της Μεσογείου γίνονται στους 7 λιμένες αφετηρίας της Ιταλίας και το 31,4% στους 15 λιμένες αφετηρίας της Ισπανίας.

Γιατί;

Τα ελληνικά λιμάνια δεν αποτελούν ελκυστικό προορισμό home-portingλόγω:

των ανεπαρκών δομών και

της ανεπαρκούς διαχείρισης που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις.

Τι χρειάζεται να έχει ένα λιμάνι για να είναι ελκυστικό home-port;

Ανάμεσα στα 81 κριτήρια που εξετάζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας, τα πιο σημαντικά είναι:

η διαθεσιμότητα μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι

ο αριθμός αεροπορικών συνδέσεων

η αξιοπιστία των αεροπορικών μεταφορών

η ασφάλεια του προορισμού

το βάθος του λιμένα

οι υποδομές επιβίβασης-αποβίβασης και διαχείρισης επιβατών

οι υπηρεσίες ασφάλειας και

η ύπαρξη περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος κοντά στο λιμάνι.

Τα ελληνικά λιμάνια που μπορούν δυνητικά να γίνουν αποτελεσματικά home-ports είναι κατά σειρά: ο Πειραιάς, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, το Λαύριο και η Κέρκυρα.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ