- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ηλεία: Αντιδράσεις για τη μουσική «γιορτή» στα 10άχρονα της φονικής φωτιάς
Προς ματαίωση η διοργάνωση
Προς ματαίωση λόγω έντονων αντιδράσεων φαίνεται πως οδεύει η «γιορτή» που προετοίμαζε ένας πολιτιστικός σύλλογος της Ηλείας σ΄ έναν από τους χώρους όπου στις 24 Αυγούστου του 2007 είχαν καεί 49 άνθρωποι.
Λεπτομερέστερα, έντονη εξώδικη διαμαρτυρία συγγενών των «49» επιδόθηκε προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Ζαχάρως και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που φέρονται σαν υποστηρικτές της εκδήλωσης μνήμης, την οποία ετοίμαζε ο πολιτιστικός σύλλογος Μακίστου Ηλείας, με τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη τραγουδισμένο από το Θέμο Αδαμαντίδη. Οι συγγενείς επισημαίνουν για «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση, η οποία συνιστά υποκρισία» και ζητούν τη ματαίωσή της, προειδοποιώντας με περαιτέρω διαμαρτυρίες. Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται πως η εκδήλωση, που θα περιλάμβανε επίσης σχετική φωτογραφική έκθεση και μουσικό πρόγραμμα στην περιοχή του «θυσιαστηρίου», δε θα γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι, δέκα χρόνια πριν, τεράστια πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στην κεντρική και νότια Ηλεία, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πράσινου και καίγοντας σε ποικίλους βαθμούς τα χωριά και κωμοπόλεις Ζαχάρω, Γεράκι, Κρέστενα, Γρύλλο, Καϊάφα, Νιοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, αρχαία Ολυμπία, Σάμικο, Πλατιάνα, Ανδρίτσαινα, Κλινδία, Μουζάκι, Φανάρι, Μπεντένι, Μάκιστα, Αρτέμιδα κλπ. Χειρότερη τύχη είχε ο κ. Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο οποίος στο τελευταίο χωριό έχασε γυναίκα, τέσσερα ανήλικα παιδιά και μάνα.
Για την πυρκαγιά κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν τελεσίδικα οι κ. Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, τότε δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, τότε πυροφύλακας Μίνθης, καθώς και η 84άχρονη κ. Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού εξ αμελείας (μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση, εξαγοράσιμα προς 5 ευρώ / μέρα).
Κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο οι συγγενείς κάνουν μνημόσυνο στο χώρο. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και φέτος, προαναγγέλλοντας δυναμική παρουσία αν οι διοργανωτές επιμείνουν στην απόφασή τους.
(Σ.Σ. Από την άλλη, ο πολιτιστικός σύλλογος ανήκει σε χωριό που είχε επίσης θύματα και καταστροφές από την πυρκαγιά).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχώρησαν δηλώνοντας πως ο αγώνας τους συνεχίζεται
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.