- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπ. Εργασίας – Οι εργοδότες να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τον καύσωνα
Προτείνονται τα εξής μέτρα, τα οποία προβλέπονται άλλωστε από το νόμο
Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:
«Τη θερινή περίοδο, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται:
α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά)
β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού)
γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών, δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».
«Τις ημέρες αυτές», όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.
Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».
«Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την Πέμπτη επανέρχονται οι στάσεις σε όλη τη γραμμή μετά την ολοκλήρωση των έργων
To παιδί βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου
Συγκινητικές εικόνες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ταυτοποιήθηκαν εννέα μαθητές και οι οικογένειές τους κάλυψαν πλήρως τις ζημιές στα σχολεία
Είχε κερδίσει την αγάπη και τη συμπάθεια εργαζομένων και επισκεπτών
Αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε ουσία - Τι συμβαίνει στις πόλεις της Ευρώπης
Αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό καθηλώνεται στη Λάρισα - Εντυπωσιακές εικόνες και σενάρια
Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ και στην Αθήνα η τιμή της βενζίνης
Οδηγός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα συμπτώματα στα ζώα και τους τρόπους μετάδοσης
Πότε αναμένεται η βελτίωση της ατμόσφαιρας
Ισχυρίζεται άμυνα μετά από επίθεση - Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Σε καραντίνα το νησί για να μην εξαπλωθεί η νόσος
Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι τη Αττικής δεν αναγνώριζαν τα αυτοκίνητά τους από τις λάσπες
Η Ειρήνη Βούη ή «κυρά Ρηνιώ» γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1918 και απέκτησε 6 παιδιά
Στην πτήση βρίσκονται συνολικά 100 άτομα με 47 κατοικίδια
Οι κάτοικοι παρέμεινα χωρίς πόσιμο νερό για τρεις μήνες
Συνελήφθησαν 21 άτομα - Πώς δρούσαν
Πότε πηγαίνουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.