Ελλαδα

Νέες αποκαλύψεις για κύκλωμα με εισιτήρια στο μετρό - Εμπλέκονται υπάλληλοι του ΟΑΣΑ

Απώλεια εσόδων ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ στη ΣΤΑΣΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358703-743211.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Απώλεια εσόδων ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε στην εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), το διάστημα 2011-2015, η δράση κυκλώματος με τα εισιτήρια στο μετρό.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το τελευταίο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών της KPMG.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν στο capital.gr καλά πληροφορημένες πηγές, ο λογαριασμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, εάν κάποιος ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση που έχει προκύψει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο site, δύο υπάλληλοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), φέρεται να αποτελούσαν αναπόσπαστο κρίκο του κυκλώματος που δρούσε στους κόλπους της ΣΤΑΣΥ.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές, ο ρόλος τους σχετιζόταν με την παραλαβή απούλητων κουπονιών καρτών απεριορίστων διαδρομών, τα οποία επιστρέφονται (στον ΟΑΣΑ) προς καταστροφή μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος πώλησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εμφάνιση λιγότερων πωλήσεων καρτών, συγκριτικά με τις πραγματικά πωληθείσες, αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική που επέτρεπε στους επιτήδειους να αποκομίζουν «εύκολα και γρήγορα» υψηλά ποσά.

Όπως αναφέρθηκε στο site από πηγή, οι πωλήσεις των καρτών και το «μαγείρεμα» (ώστε οι πωλήσεις να εμφανίζονται πολύ λιγότερες) γινόταν στη ΣΤΑΣΥ, της οποίας υπάλληλοι μετέφεραν σε «μαύρες σακούλες» τα κουπόνια στους «συνεργάτες» τους στον ΟΑΣΑ.

Τα κουπόνια των εισιτηρίων παραδίδονταν, σε μηνιαία βάση, ως επί το πλείστον, στους «παραλήπτες» στην Μετσόβου, χωρίς να ελέγχεται εάν το περιεχόμενο αντιστοιχεί με όσα δηλώνονται. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το μηνιαίο «όφελος» για τα μέλη του κυκλώματος μπορούσε να αγγίξει τις 80.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2015, το έλλειμμα από εισιτήρια ανερχόταν σε 350.000 ευρώ, ενώ από κάρτες απεριορίστων διαδρομών ήταν περίπου 850 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, η ζημιά που προκλήθηκε τις χρονιές πριν από το 2015, είναι μάλλον αδύνατο να εντοπιστεί καθώς σχεδόν το σύνολο της ποσότητας κουπονιών, των προγενέστερων του 2015 ετών, που δεν διατέθηκε στην αγορά έχει καταστραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με άλλα λόγια, η «μπίζνα» περιορίστηκε στις απούλητες κάρτες, οι οποίες εμφανίζονταν περισσότερες σε σχέση με την πραγματικότητα. 

Εκτιμάται ακόμη, ότι οι επιτήδειοι στον ΟΑΣΑ είχαν παραλάβει και παρτίδες απούλητων εισιτηρίων, κάτι που συνέβαινε σπανιότερα, επειδή η παράδοση-παραλαβή αδιαθέτων εισιτηρίων γίνεται όταν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική.

Έτσι, το διάστημα 2011-2015, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετείται η δράση του κυκλώματος, οι τιμές των εισιτηρίων δεν άλλαξαν περισσότερες από δύο φορές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου site, ένα από τα τρία μέλη (Χ.Μ., Α.Ξ., Μ.Π.) του σκληρού πυρήνα του κυκλώματος της ΣΤΑΣΥ - επόπτες στον τομέα καταμέτρησης - έχει προφυλακιστεί, έχοντας κριθεί ως ύποπτο φυγής από τη χώρα, ενώ σε δύο ακόμη άτομα έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ