Ελλαδα

Παπαζάχος: Σίγουρα θα υπάρξει μεγάλος μετασεισμός (video)

Τι ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358696-743189.jpg

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, είναι πιο ήπια από το αναμενόμενο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό»

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπενθυμίζοντας πως στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή, οι ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέχρι και αρκετές μέρες αργότερα, διευκρίνισε: «Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε πως η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού, ο καθηγητής σεισμολογίας απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».

Αναφορικά με το γιατί το Βρίσα είχε τεράστιες ζημιές, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε πως και το 1845 είχαν σημειωθεί πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και υπήρχε και τότε μια νεκρή.

Ο ίδιος εξήγησε πως «υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις».

Πηγή βίντεο: Πρώτο Θέμα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.