- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση-πώληση της έκτασης των 77 στρεμμάτων του ιστορικού Castello Bibelli της Κέρκυρας και ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως, ο πρώτος διαγωνισμό που ήδη έγινε για την επίμαχη έκταση φιλέτο του Castello Bibelli απέβη άκαρπος, καθώς δεν εμφανίστηκε καν επενδυτής, γεγονός που προβλημάτισε καθώς η έκταση βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Τώρα, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί αυτή τη φορά επενδυτής.
Το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο ‘’CASTELLO’’ συνολικού δομημένου εμβαδού 2 στρεμμάτων (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 μ2. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρέμματα.
Απέχει 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και 16 από το αεροδρόμιο του νησιού των Φαιάκων, ενώ απέχει 700 μέτρα από την παραλία της Δασιάς. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρουσα για ανάπτυξη οικιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Το 1900 κατασκευάστηκε από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι το κτίριο Castello Bibelli που αποτελείται από δύο πύργους (1.968 τ.μ.) ιδιοκτησίας του Αντώνη Πολυλά και κτίριο βοηθητικών χώρων 1.047 τ.μ.
Το 1957 ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοίκιασε το ακίνητο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και το ανακαίνισε πλήρως. Στη συνέχεια λειτούργησε ως πολυτελές ξενοδοχείο.
Στην συνέχεια το επίμαχο κτίριο παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
Το διάστημα 1960-1970 στην ίδια περιοχή κατασκευάστηκε το τριώροφο Castelleto (810 τ.μ.) το οποίο και αυτό παραχωρήθηκε το 1972 στην Εθνική Πινακοθήκη.
Το 2009 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τόσο το Castello Bibelli, όσο και Castelleto μαζί με τους βοηθητικούς χώρους τους χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στη συνέχεια το 2013 η έκταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.