Ελλαδα

Αποκλεισμός ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία: Υπέρ ή κατά το ΕΚΕΑ;

Θεσσαλονίκη: 12 συλλογικότητες ζητούν να μάθουν τη σαφή θέση του ΕΚΕΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348023-722320.jpg

Την επίσημη τοποθέτηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, αν είναι υπέρ ή κατά του οριστικού αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία, ζητούν δώδεκα συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή τους ζητούν επίσης να δηλώσει ρητά, εάν προτίθεται να προβεί στην πλήρη κατάργηση του κριτηρίου αποκλεισμού από την αιμοδοσία και στην αντικατάστασή του από κριτήρια εστιασμένα στις ασφαλείς ατομικές σεξουαλικές πρακτικές και όχι στο φύλο και στο σεξουαλικό προσανατολισμό των συντρόφων.

«Ανάμεσα στα κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο που δίνεται στις αιμοδότριες και τους αιμοδότες, υπάρχει και ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία οποιουδήποτε/οποιασδήποτε είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κριτήριο δε λαμβάνει υπόψη ότι οι ιοί HIV και ηπατίτιδας Β μεταδίδονται ευκολότερα με συγκεκριμένες σεξουαλικές, απροφύλακτες  πρακτικές, ασχέτως του συνδυασμού των φύλων των ατόμων που συμμετέχουν στην πράξη, 12 συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφουν επιστολή προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του συγκεκριμένου εντύπου», αναφέρουν εκπρόσωποι της Ομάδας Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride. 

Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη κίνηση πήρε μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/-ών Ψυχολογίας του ΑΠΘ, ενώ την επιστολή συνυπογράφουν η Praksis, η Θετική Φωνή, το Κέντρο Ζωής, η Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, το Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, η Thessaloniki Rainbow Youth, η Ομάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για ένα Αυτο-Οργανωμένο Thessaloniki Pride, η Homophonia Thessaloniki Pride, η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοδοτώ» και η Ομάδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων ΑΠΘ.

Η επιστολή συντάχτηκε με αφορμή την απάντηση του ΕΚΕΑ προς την ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Μωβ», αναφορικά με καταγγελία ομοφυλόφιλης γυναίκας για τον αποκλεισμό της από την αιμοδοσία. Το ΕΚΕΑ είχε απαντήσει ότι ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία στηρίζεται σε στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα και όχι σε ομοφοβικές και διαχωριστικές κοινωνικές λογικές. Επίσης, το ΕΚΕΑ έκανε αναφορά στις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου του αίματος, επισημαίνοντας ότι παραμένει ο κίνδυνος της περιόδου παραθύρου (δηλαδή της περιόδου κατά την οποία οι εξετάσεις δείχνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για HIV γιατί ο οργανισμός δεν έχει ακόμη παράξει ανιχνεύσιμα αντισώματα). Οι 12 συλλογικότητες έκριναν ανεπαρκή την απάντηση του ΕΚΕΑ προς «το Μωβ», για αυτό και έχουν υπογράψει την συγκεκριμένη επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ