- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
«Σας ευχαριστούμε για όλα»: Η Ισπανία αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν , τη «γιαγιά μιας ολόκληρης χώρας»
H 87χρονη πέθανε λίγες μέρες πριν επιστρέψει ξανά στο σπίτι της
Οι Ισπανοί αποχαιρετούν την Μαρικάρμεν Αμπασκάλ που πέθανε λίγες μέρες πριν επιστρέψει ξανά στο σπίτι της
Στην καρδιά του αυτοσχέδιου «καταυλισμού διαμαρτυρίας» που έχουν δημιουργήσει ακτιβιστές για τα δικαιώματα στέγασης στην καρδιά της Μαδρίτης στην Ισπανία, η Αϊτάνα Λόπεθ βρέθηκε σήμερα για να αποτίσει φόρο τιμής στη Μαρικάρμεν Αμπασκάλ μετά τον θάνατό της.
Στα χέρια της ένα κερί με μια επιγραφή με μαύρο μαρκαδόρο: «Σας ευχαριστούμε για όλα, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ».
Στην τεράστια πλατεία στο κέντρο της Μαδρίτης όπου έχουν στηθεί περίπου εκατό σκηνές τις τελευταίες δέκα ημέρες, αυτή η 25χρονη φοιτήτρια μόδας, «σοκαρισμένη», τίμησε τη μνήμη της γυναίκας που, σύμφωνα με την Λόπεθ, «ήταν η απαρχή αρχή όλων αυτών» - μια αναφορά στη λαϊκή κινητοποίηση που έχει συγκλονίσει την Ισπανία από την έξωση της 87χρονης Αμπασκάλ από το διαμέρισμά της στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η έξωση της από το σπίτι όπου έζησε επί σχεδόν 70 χρόνια πυροδότησε οργή και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία.
Μια πορεία μνήμης είναι προγραμμαισμένη να ξεκινήσει στις 21:00 σήμερα το βράδυ, από αυτό τον καταυλισμό προς το πρώην σπίτι της Αμπασκάλ, η οποία πέθανε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά την έξωσή της.
«Ήθελα οπωσδήποτε να έρθω να ανάψω ένα κερί, να προσπαθήσω να αγοράσω κάποια λουλούδια ή κάτι τέτοιο (...) Για να δηλώσω την παρουσία μου», είπε η Λόπεθ στο Γαλλικό Πρακτορείο, στεκόμενη μπροστά από ένα μικρό, αυτοσχέδιο βωμό με κεριά και πλακάτ.
«Η γιαγιά μιας ολόκληρης χώρας», «Ο αγώνας συνεχίζεται», έγραφαν πλακάτ σε κομμάτια χαρτονιού τοποθετημένα εδώ κι εκεί στο έδαφος, ανάμεσα σε μπουκέτα με τριαντάφυλλα.
Αργά το πρωί, περίπου δέκα άτομα, ορισμένα εμφανώς συγκινημένα, παρέμεναν μπροστά από το σημείο, ενώ τουρίστες περπατούσαν ανάμεσα στα κεριά και τις σκηνές.
«Ένα ακόμη θύμα»
Ο Λουίθ Ροντρίγκεθ, 64 ετών, είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να διώχνουν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι που διέμενε για 70 χρόνια, σε μια εποχή που οι τιμές των ακινήτων, τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά, «έχουν φτάσει σε εντελώς παρανοϊκά επίπεδα».
Νοσηλευόμενη σε κακή κατάσταση υγείας μετά την έξωσή της στις 23 Σεπτεμβρίου, «ξέραμε ότι θα πεθάνει, και πέθανε», τόνισε ο κάτοικος αυτός της ισπανικής πρωτεύουσας. «Αυτό είναι αηδιαστικό!»
Κατά την άποψή του, η υπόθεση της Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, πυο πυροδότησε κύμα αγανάκτησης στην Ισπανία και προκάλεσε πολιτική κρίση, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». «Αυτή η γυναίκα ήταν ένα θύμα, απλώς ένα ακόμη θύμα», είπε οργισμένος.
Την περασμένη Παρασκευή, οι Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν δύο νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, συμπεριλαμβανομένου ενός για αναστολή εξώσεων ευάλωτων ανθρώπων.
Αντιμέτωπος με κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών προκήρυξε πρόωρες εκλογές τρεις ημέρες αργότερα για τις 29 Νοεμβρίου.
«Αυτή ήταν μια γυναίκα που εργαλειοποιήθηκε πολιτικά από διάφορα κόμματα», ισχυρίστηκε η Χουάνα Σοτίγιος, μια 68χρονη συνταξιούχος.
Πριν από λίγους μήνες, η Μαρικάρμεν Αμπασκάλ μίλησε στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο elDiario.es για τον πολυετή αγώνα της ώστε να αποφύγει την έξωση από το σπίτι όπου διέμενε για 70 χρόνια, αφού αγοράστηκε από μια εταιρεία ακινήτων που αύξησε κατακόρυφα το ενοίκιο.
«Αυτή η μάχη κατέστρεψε την υγεία μου. Μετά βίας αντέχω άλλο», είπε. Σήμερα το πρωί, ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη λήξη της πορείας το βράδυ, πολλά κεριά, λουλούδια και μηνύματα φόρου τιμής είχαν τοποθετηθεί κάτω από ένα δέντρο στους πρόποδες του κτιρίου που ζούσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Υποδοχή ηρώων για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, μετά από περίπου 300 ημέρες στη θάλασσα
Τι αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ιατροδικαστή
Οικο-λαϊκισμός «Καρπούζι», αντιαμερικανισμός και ανοιχτές πόρτες
Χιλιάδες πιτσιρικάδων υψώνουν τη φωνή. Άτεχνα ίσως, χωρίς σχέδιο ασφαλώς. Αλλά είναι μια κραυγή αυτογνωσίας και ένα σύνθημα συσπείρωσης.
Ο κίνδυνος εστιάζεται σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Εδώ και καιρό η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας δυσλειτουργικής κοινωνίας, όπου κάθε μεταρρύθμιση μοιάζει αδύνατη
Τι θα γίνει με το υλικό που κατασχέθηκε
Μετά τις καταγγελίες ο μουσικός παραγωγός μεταφέρθηκε στην απομόνωση
Τι συμβολίζει το έργο
H 87χρονη πέθανε λίγες μέρες πριν επιστρέψει ξανά στο σπίτι της
«Παίζουν με τις ζωές μας», δηλώνουν, κατηγορώντας την για ανεπαρκή αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η γυναίκα πέθανε από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας»
Η υπόθεση για την οποία είχε καταδικαστεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.