- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ιταλία: Πολιτική θύελλα για την καταδίκη του κοσμηματοπώλη Μάριο Ροτζέρο
Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για τη δολοφονία δύο ληστών που είχαν εισβάλλει στο κατάστημά του
Ιταλία: Πολιτική θύελλα για την καταδίκη του κοσμηματοπώλη Μάριο Ροτζέρο
Η υπόθεση του κοσμηματοπώλη Μάριο Ροτζέρο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για τον θάνατο δύο ληστών που είχαν εισβάλει στο κατάστημά του, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική και κοινωνική συζήτηση στην Ιταλία.
Μελόνι και Σαλβίνι ζητούν επανεξέταση της ποινής
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τάχθηκε υπέρ της εξέτασης του αιτήματος για απονομή χάριτος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα αναλογικότητας των ποινών. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να επιβάλλονται μικρότερες ποινές σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα και παράλληλα ένας ηλικιωμένος άνθρωπος να κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.
Η Μελόνι υπογράμμισε ότι η διαδικασία απονομής χάριτος ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να κινήσει τη σχετική διαδικασία. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για φόβο, ψυχολογική πίεση και έντονο στρες που μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σύμφωνα με την ίδια, είναι δύσκολο να κριθεί με απόλυτη ακρίβεια η στιγμή κατά την οποία παύει η κατάσταση άμυνας και ξεκινά μια παράνομη αντίδραση.
Στο πλευρό του Ροτζέρο τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τον επισκέφθηκε στη φυλακή του Μπολάτε. Ο ηγέτης της Λέγκας δήλωσε ότι μια τέτοια ποινή για έναν 72χρονο ουσιαστικά σημαίνει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, όπως κατ’ οίκον περιορισμός ή κοινωνική εργασία, χωρίς ωστόσο να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της χάριτος. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αντίθετα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μετατρέπει μια δικαστική υπόθεση σε πολιτική εκστρατεία γύρω από την ασφάλεια.
Η σύζυγος του Ροτζέρο, Μαριάντζελα Σαντρόνε, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για μια πράξη επιείκειας και ανθρωπιάς, υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγός της δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία και ότι έχει υποστεί σοβαρό ψυχολογικό τραύμα μετά τις ληστείες. Η διαδικασία για πιθανή χάρη, ωστόσο, αναμένεται να είναι μακρά, καθώς απαιτεί αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ άλλων σχετικά με τη μεταμέλεια του καταδικασμένου και τη στάση των συγγενών των θυμάτων. Οι συνήγοροι του Ροτζέρο έχουν επίσης ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εξεταστεί το αίτημα, καθώς προς το παρόν οι προβλεπόμενες εναλλακτικές μορφές κράτησης δεν είναι διαθέσιμες λόγω της φύσης του αδικήματος.
Πηγή: Rai News
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Η Ισπανία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και το το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν στα δύο αραβικά κόμματα, την Ενιαία Λίστα και το Ρα’αμ, τουλάχιστον 19 από τις 120 έδρες της Βουλής
Τι είναι, πώς καταμετρώνται και ποια κόμματα μπορεί να ωφεληθούν
Συγκλονισμένη η χώρα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Το σύστημα ασφαλείας LZB παρουσίασε βλάβη το πρωί της Τετάρτης
Τουλάχιστον 64 οι νεκροί, φόβοι για ακόμα περισσότερους
Θα ορίσει τις προσεχείς ημέρες έναν υποψήφιο, στον οποίο θα αναθέσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βίζες εισόδου στην οικογένεια Μπολσονάρου
Η κατάσταση της παιδείας στη Γαλλία και η πολιτική «δώσε περισσότερα σε αυτούς που έχουν λιγότερα»
Συντρίμμια, εκτροχιασμένα βαγόνια, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα επιβατών
Η πολιτική εκπροσώπηση της αραβικής μειονότητας, οι διαφορετικές στρατηγικές των κομμάτων και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα
Χαροπαλεύουν οι σοβαρά τραυματίες στα νοσοκομεία
Βομβαρδισμένο τοπίο ο τόπος της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.