- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κολομβία: Νικητής των εκλογών ο ακροδεξιός εκατομμυριούχος Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια
O εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε του αριστερού αντιπάλου του
Στροφή της Κολομβίας προς την ακροδεξιά μετά τη νίκη του Ντε λα Εσπριέγια - Ο ηττημένος Ιβάν Σεπέδα αμφισβητεί το αποτέλεσμα και ζητά ανακαταμέτρηση
Ο ακροδεξιός εκατομμυριούχος δικηγόρος Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, ένας πολιτικά «ανένταχτος» που δηλώνει ανοιχτά θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, επικρατώντας του αριστερού γερουσιαστή Ιβάν Σεπέδα με οριακή διαφορά 250.000 ψήφων (49,66% έναντι 48,7%).
Η εκλογή του Ντε λα Εσπριέγια σηματοδοτεί μια απότομη στροφή της Κολομβίας προς τα δεξιά, έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του πρώτου αριστερού προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ένα ευρύτερο συντηρητικό κύμα που σαρώνει τη Λατινική Αμερική.
Ο νέος πρόεδρος έλαβε τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, προαναγγέλλοντας μια στενή στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει βυθίσει τη χώρα σε έντονη αμφισβήτηση και πόλωση. Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο και ο ηττημένος Σεπέδα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καταγγέλλοντας παρατυπίες και δηλώνοντας ότι θα περιμένουν την επίσημη ανακαταμέτρηση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο ημέρες.
Η στάση αυτή πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις από υποστηρικτές της αριστεράς σε μεγάλες πόλεις όπως το Κάλι και η Μπογκοτά, με τον Ντε λα Εσπριέγια να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.
Ο Ντε λα Εσπριέγια, γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Τίγρης» ("El Tigre"), έχτισε την καμπάνια του πάνω στην υπόσχεση για «σιδηρά πυγμή» απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις, σε μια χρονιά που καταγράφηκε ως η πιο βίαιη μετά την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία του 2016 με τον FARC.
Έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 10 «μεγα-φυλακές» υψίστης ασφαλείας, να εξοντώσει τους εγκληματίες και να εγκαταλείψει πλήρως το σχέδιο «ολικής ειρήνης» του Πέτρο, επιστρέφοντας σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική αντιπαράθεση. Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση του κρατικού μηχανισμού κατά 40%.
Αν και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα «ξεκοιλιάσει» την αριστερά, στον νικητήριο λόγο του πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι, υποσχέθηκε να σεβαστεί το Σύνταγμα και να είναι πρόεδρος όλων των Κολομβιανών. Θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει μια ισχυρή μειοψηφία στο Κογκρέσο και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία.
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.