- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύλληψη Τόμι Όλσεν στη Νορβηγία - Εκδίδεται στην Ελλάδα για βαριές κατηγορίες
Σύλληψη μετά από ένταλμα Ελλάδας - Έφεση προαναγγέλλει η υπεράσπιση
Συνελήφθη Νορβηγός επικεφαλής ΜΚΟ και εκδίδεται στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης του
Στη σύλληψη του Τόμι Όλσεν, επικεφαλής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, προχώρησαν οι αρχές της Νορβηγίας, εκτελώντας διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Ο Όλσεν συνελήφθη τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο σπίτι του στο Τρόμσο, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με νορβηγικά μέσα, κατασκοπεία, λαθρομεταφορά ανθρώπων και συμμετοχή σε εγκληματική δραστηριότητα.
Οι κατηγορίες αυτές, εφόσον αποδειχθούν, επισύρουν ποινές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 15 έτη κάθειρξης στην Ελλάδα.
Απόφαση για έκδοση του Όλσεν, παραμένει υπό κράτηση
Το Πρωτοδικείο του Τρόμσο έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Όλσεν στην Ελλάδα, υιοθετώντας το σκεπτικό ότι η ουσία της υπόθεσης πρέπει να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές που εξέδωσαν το ένταλμα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η παραμονή του υπό κράτηση για μία εβδομάδα, καθώς κρίθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής. Ωστόσο, ο εισαγγελέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κατ’ οίκον περιορισμού, σημειώνοντας ότι ο βασικός κίνδυνος αφορά την αποφυγή έκδοσης προς την Ελλάδα και όχι διαφυγή εντός Νορβηγίας.
Έφεση από την υπεράσπιση ενώ αμφισβητείται η διαδικασία της νορβηγικής δικαιοσύνης
Ο συνήγορος του Όλσεν, Μπρίνουλφ Ρίσνες, δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την έκδοση.
Όπως ανέφερε, το δικαστήριο δεν εξέτασε σε βάθος την υπόθεση και δεν αξιολόγησε επαρκώς ενδεχόμενα σφάλματα στο αίτημα έκδοσης. Τόνισε ότι, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει υψηλό κατώφλι για την απόρριψη αιτημάτων έκδοσης, αυτό δεν απαλλάσσει τα δικαστήρια από την υποχρέωση ουσιαστικής διερεύνησης.
Η θέση του Όλσεν: Ανθρωπιστική δράση και επαφές με πρόσφυγες
Ο ίδιος ο Όλσεν αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, υποστηρίζοντας ότι η δραστηριότητά του περιοριζόταν σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παραδέχθηκε ότι είχε παρουσία στην Ελλάδα, επαφές με πρόσφυγες και ότι κατέγραφε περιστατικά αφίξεων. Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, παρείχε συμβουλές σε ανθρώπους σε κίνδυνο και είχε συνεργασία με ελληνικές και τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων με την ακτοφυλακή.
Από την πλευρά του, ο Νορβηγός εισαγγελέας υποστήριξε ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας οφείλει να βασίζεται στις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών, εκτός εάν αυτές είναι προφανώς εσφαλμένες, κάτι που –όπως είπε– δεν διαπιστώθηκε στην παρούσα περίπτωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.