- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ απειλεί με νέες επιθέσεις στο ιρανικό νησί Χαργκ «έτσι για πλάκα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Ο Τραμπ απειλεί με νέα πλήγματα στο Ιράν «για πλάκα» - Aπορρίπτει άμεση ειρήνη και ζητά διεθνή σύμπραξη για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις στο ζωτικής σημασίας ιρανικό πετρελαϊκό κέντρο του νησιού Χαργκ «έτσι για πλάκα», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μιας άμεσης ειρηνευτικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
«Οι όροι δεν είναι ακόμη αρκετά καλοί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο NBC News. Υποστήριξε ότι το ιρανικό καθεστώς θέλει να συνάψει συμφωνία.
Μετά από ημέρες αντιφατικών μηνυμάτων από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το πόσο ακόμη θα συνεχιστεί ο πόλεμος κατά του Ιράν, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις «κατέστρεψαν ολοκληρωτικά» το μεγαλύτερο μέρος του νησιού Χαργκ και είπε στο δίκτυο ότι ο στρατός μπορεί να το χτυπήσει «μερικές φορές ακόμη, απλώς για πλάκα».
«Το έχουμε αποδεκατίσει πλήρως», είπε. «Εκτός από τις ενεργειακές γραμμές, όπως ξέρετε, δεν άγγιξα τίποτα, γιατί η ανοικοδόμησή τους θα έπαιρνε χρόνια».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε επίσης, χωρίς να δώσει πηγές, αν ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, «είναι καν ζωντανός», εν μέσω φημών για την κατάστασή του.
Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει ρίξει νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν σχεδόν κλειστά από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από δύο εβδομάδες. Τα στενά αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο, με περίπου το ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου να διέρχεται από εκεί.
Οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν στις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες, ενισχυμένες από την παράλυση των στενών, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυξάνοντας γρήγορα τις τιμές καυσίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
«Θα “σκουπίσουμε” τα στενά πολύ εντατικά, και πιστεύουμε ότι θα ενωθούμε με άλλες χώρες που εμποδίζονται — σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρά — από το να λάβουν πετρέλαιο», είπε ο Τραμπ. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Δεν ανέφερε ποιες χώρες θα συμμετάσχουν.
Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των στενών του Ορμούζ και είπε ότι οι ΗΠΑ θα συντονιστούν μαζί τους εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν νικήσει και αποδεκατίσει πλήρως το Ιράν, στρατιωτικά, οικονομικά και με κάθε τρόπο, αλλά οι χώρες του κόσμου που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω των στενών του Ορμούζ πρέπει να φροντίσουν αυτό το πέρασμα, και εμείς θα βοηθήσουμε — ΠΟΛΥ», έγραψε στο Truth Social.
Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συντονιστούν με αυτές τις χώρες ώστε όλα να γίνουν γρήγορα, ομαλά και σωστά. Αυτό θα έπρεπε πάντα να είναι μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!»
Αργότερα, όμως, αρνήθηκε να πει αν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνοδεύει πλοία. «Δεν θέλω να σας πω τίποτα γι’ αυτό», είπε στο NBC.
Η δήλωσή του ότι η κρίση στα στενά του Ορμούζ πρέπει να λυθεί μέσω «ομαδικής προσπάθειας» μπορεί να θεωρηθεί ως στροφή από την προηγούμενη θέση του ότι η Επιχείρηση Epic Fury ήταν μια επίδειξη αμερικανικής ισχύος, μαζί με το Ισραήλ, που δεν απαιτούσε διεθνή άδεια.
Ο πρόεδρος εξέφρασε επίσης έκπληξη που σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο έχουν δεχθεί επιθέσεις από το Ιράν. Αυτές οι χώρες «δέχθηκαν πυρά χωρίς λόγο», είπε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ιράν να τις στοχοποιήσει ως «τη μεγαλύτερη έκπληξη όλης αυτής της υπόθεσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά, δεν έβγαλε ούτε ένα πράσινο φύλλο - Πως χτίστηκε ο μύθος
Τα οφέλη, οι κίνδυνοι, τα ανοιχτά μέτωπα και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων 60 ημερών
Από τα χρυσά διαβατήρια μέχρι το «Κράτος Μαφία», οι κρίσεις αλλάζουν πρωταγωνιστές αλλά επαναφέρουν το ίδιο ερώτημα: πόσο ανθεκτικοί είναι οι θεσμοί;
Ξέσπασε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Τραμπ καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τέλος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανοίγουν άμεσα τα Στενά του Ορμούζ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.