- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στο Στενό του Ορμούζ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Reuters: Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στο Στενό του Ορμούζ
Το Ιράν έχει τοποθετήσει περίπου δώδεκα νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, όπως αναφέρει το Reuters, σε μια κίνηση που ενδέχεται να δυσκολέψει το άνοιγμα της κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Το στενό αυτό πέρασμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και LNG μέσω του στρατηγικού αυτού σημείου κατά μήκος των ιρανικών ακτών έχουν ουσιαστικά σταματήσει εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησαν πριν από 12 ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Η εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει στην άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές.
Η στρατιωτική ηγεσία του Ιράν προειδοποίησε ότι οι διεθνείς αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι θέσεις των περισσότερων ναρκών είναι γνωστές, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ποιον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ναρκοθετήσει τα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και LNG περνά συνήθως από αυτό το σημείο, γεγονός που δίνει στην Τεχεράνη σημαντική επιρροή. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ιρανικά πλοία που τοποθετούσαν νάρκες, καταστρέφοντας 16 από αυτά, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ιράν να απομακρύνει άμεσα τις νάρκες, προειδοποιώντας για στρατιωτικές συνέπειες σε περίπτωση άρνησης.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Οκτώβριο του 2023, Χαμάς και Χεζμπολάχ έχουν εκτοξεύσει περίπου 40.000 ρουκέτες
Το «Πορτρέτο ενός νεαρού κοριτσιού» ανήκε σε Εβραίο συλλέκτη
Την πυροβόλησε, εξαφανίστηκε και γύρισε για να την αποτελειώσει
Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης οι Εργατικοί μετά τη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές
Η Ισπανία διαβεβαιώνει ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί μετάδοση
Ξεκίνησε η περίοδος του «Ήλιου του Μεσονυχτίου»
Μαζί με τον σύμβουλό του Νετζατί Οζκάν και τον δημοσιογράφο Μερντάν Γιαναρντάγ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρυσαφένιο άγαλμα των MAGA ευαγγελιστών και η πιστή περιγραφή της τραμπικής Αμερικής στη σειρά «The Boys»
Τι αναφέρουν δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας της
Η 27χρονη διώκεται για κακοποίηση ανηλίκου - Σοκαριστικές οι μαρτυρίες για το περιστατικό
Ο ΠΟΥ συστήνει απομόνωση 42 ημερών
H πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον πίσω δεξιά τροχό
Το χρονικό του συμβάντος
Η νέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε μέσω Truth Social την απάντηση των «εκπροσώπων» του Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να πλήξουν και τους εναπομείναντες στόχους
Η Τεχεράνη προειδοποιεί για «αποφασιστική απάντηση» σε ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων
Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός επιβατών από την Τενερίφη μετά τη φονική έξαρση χανταϊού
Η Τεχεράνη, μετά από δημοσιευμένες δορυφορικές εικόνες, δηλώνει πως δεν εντοπίστηκε καμία διαρροή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.