- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τέλος στο θρίλερ της Telegraph: Η Axel Springer αποκτά τον βρετανικό εκδοτικό όμιλο
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Axel Springer: Εξαγοράζει τη βρετανική Telegraph έναντι 575 εκατ. λιρών
Ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τον όμιλο εφημερίδων Telegraph Media Group έναντι 575 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 766 εκατ. δολάρια), βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας.
Η συμφωνία έρχεται ενώ ο ιδιοκτήτης της Daily Mail and General Trust (DMGT) επιχειρούσε να αποκτήσει τον ανταγωνιστικό τίτλο, μια διαδικασία που είχε ήδη προκαλέσει έρευνες από τις βρετανικές αρχές για ζητήματα πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.
Η Axel Springer δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει την ιστορική ταυτότητα της Telegraph Media Group, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την επέκταση της παρουσίας της — ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες — τονίζοντας τη δέσμευσή της στην «υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Στόχος η ενίσχυση του τίτλου
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Mathias Döpfner, χαρακτήρισε την εξαγορά «προνόμιο αλλά και ευθύνη», σημειώνοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εφημερίδας.
Όπως ανέφερε, η εταιρεία θέλει να βοηθήσει τον τίτλο να εξελιχθεί σε «το πιο πολυδιαβασμένο και πνευματικά επιδραστικό κεντροδεξιό μέσο ενημέρωσης στον αγγλόφωνο κόσμο».
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico το 2021, μια συμφωνία που αποτιμήθηκε περίπου στο 1 δισ. δολάρια.
Τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας
Η συμφωνία επιχειρεί να κλείσει μια πολύχρονη υπόθεση που ξεκίνησε το 2023, όταν η Lloyds Banking Group ανέκτησε τον έλεγχο της Telegraph λόγω χρεών περίπου 1,2 δισ. λιρών της οικογένειας Μπάρκλεϊ, η οποία κατείχε τον τίτλο για δεκαετίες.
Αργότερα, ο επενδυτικός όμιλος RedBird IMI εξόφλησε δάνειο 600 εκατ. λιρών προς τη Lloyds και απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας, ωστόσο η εξαγορά μπλοκαρίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση λόγω ανησυχιών για πιθανή κρατική ξένη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.
Στη συνέχεια, η RedBird Capital Partners προσπάθησε να εξαγοράσει την εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή του επενδυτικού ομίλου International Media Investments από το Άμπου Ντάμπι, όμως η συμφωνία εγκαταλείφθηκε το 2025 μετά από καθυστερήσεις στη ρυθμιστική διαδικασία και αντιδράσεις στο εσωτερικό της εφημερίδας.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ότι συνεργάζονται πλέον με τη βρετανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων. Η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Lisa Nandy, είχε ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τη συμφωνία υπό το πρίσμα του δημόσιου συμφέροντος και του ανταγωνισμού στα μέσα ενημέρωσης. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Axel Springer φιλοδοξεί να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» για την ιστορική βρετανική εφημερίδα.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Κας Πατέλ στρέφεται κατά του The Atlantic για καταγγελίες περί κατανάλωσης αλκοόλ και απουσιών
Όταν η πολιτική συναντά το… παιδικό παιχνίδι για το καλό του δημάρχου
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.