- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιτροπή Νόμπελ: Ψηφιακή κατασκοπεία πίσω από τη διαρροή του Νόμπελ Ειρήνης 2025
Ύποπτα πονταρίσματα εκατομμυρίων στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση
Η Επιτροπή Νόμπελ ερευνά ψηφιακή παραβίαση που πιθανώς οδήγησε στη διαρροή του ονόματος του νικητή του Νόμπελ Ειρήνης 2025 πριν την επίσημη ανακοίνωση.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε ότι η πρόωρη αποκάλυψη του ονόματος του νικητή του Νόμπελ Ειρήνης 2025, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ενδέχεται να οφείλεται σε ψηφιακή κατασκοπεία ή παραβίαση των ηλεκτρονικών συστημάτων της Επιτροπής, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγεται.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν στις 10 Οκτωβρίου 2025, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, καταγράφηκε αξιοσημείωτη άνοδος στις στοιχηματικές αποδόσεις υπέρ της Ματσάδο — από ένα αρχικό στοίχημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάνει συνολικά περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια — παρά το γεγονός ότι το όνομά της δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως ως πιθανός νικητής από ειδικούς ή τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, μόνιμος γραμματέας της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη ή ποιος βρισκόταν πίσω από τη διαρροή, αλλά η Επιτροπή πιθανότατα υποψιάζεται ψηφιακό χώρο (cyber domain) ως κύρια πηγή του προβλήματος.
Μια από τις τρεις νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετέχει στην έρευνα, εξετάζοντας αν η διαρροή προήλθε από εσωτερική διαρροή ή από εξωτερική κατασκοπεία, είτε από εγκληματικούς παράγοντες είτε από κρατικό φορέα. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποια πλευρά ευθύνεται ή πώς ακριβώς εξελίχθηκε το περιστατικό.
Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο σκοπός των πρόωρων στοιχημάτων ήταν οικονομικό κέρδος ή προσπάθεια να πληγεί η αξιοπιστία του βραβείου στην κοινή γνώμη.
Η Ματσάδο είχε τιμηθεί με το βραβείο για τον αγώνα της κατά της δικτατορίας στη Βενεζουέλα, και σε μια κίνηση που προκάλεσε πρόσθετη δημοσιότητα, αφιέρωσε μέρος του βραβείου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι θεωρεί ότι θα άξιζε ο ίδιος το Νόμπελ Ειρήνης.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι πλέον επικεντρώνεται στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά διαρροών.
(Με πληροφορίες Reuters)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι προμήθευσαν με όπλα τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω των Κούρδων
«Αλλιώς σκέφτομαι να τα ανατινάξω όλα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι θα στοχεύσουν τις υποδομές του Ιράν την Τρίτη
Κάθε μέλος του πληρώματος διαθέτει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο
Ο ρόλος της CIA και η εκστρατεία παραπλάνησης του Ιράν
Κρυβόταν έχοντας ως μοναδικό μέσο άμυνας ένα πιστόλι
Το επιβεβαίωσε ο Τραμπ: «Δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν Αμερικανό στρατιώτη πίσω»
Το νεοζηλανδικό αμυντικό δόγμα, η Αυστραλία και μια προφητεία για τη Δύση
Η επίσκεψη του Καρόλου στις ΗΠΑ συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου της Τζιούφρε
«Η ψευδαίσθησή σας έχει μετατραπεί σε βάλτο, όπου θα βυθιστείτε»
Συγγενείς καταγγέλλουν παραπληροφόρηση και ζητούν να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων
Η Ινδία στρέφεται ξανά στο ιρανικό πετρέλαιο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας
48 ώρες δίνει ο Τραμπ στο Ιράν για συμφωνία - Οι Αμερικανοί μετέφεραν όλους σχεδόν τους stealth πυραύλους, λέει το Bloomberg
Όσα είπε ο εκπρόσωπος της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Εμπραχίμ Ζολφαγαρ
Υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της βιβλικής πατριαρχίας και οι επικίνδυνες απόψεις τους
«Πριν εξαπολυθεί η απόλυτη κόλαση εναντίον τους»
Συγκεκριμένη εκπαίδευση για αυτή την πιθανότητα - «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Η φαντασίωση του σωτήρα, η ανθεκτικότητα της θεοκρατίας και μια υπόθεση που έχει παρατραβήξει
Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.