- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer: Η διακοπή ίντερνετ ως εργαλείο καταστολής και ψηφιακής απομόνωσης στο Ιράν
Η Τεχεράνη φαίνεται να εμπνέεται από τα μοντέλα Κίνας και Ρωσίας για τον αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο
Explainer: Η διακοπή ίντερνετ ως εργαλείο καταστολής και ψηφιακής απομόνωσης στο Ιράν
Το Ιράν διανύει τη δέκατη ημέρα μιας από τις πιο ακραίες διακοπές διαδικτύου παγκοσμίως, με περίπου 92 εκατομμύρια πολίτες αποκομμένους από κάθε μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας, αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες σε τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα. Η ιρανική κυβέρνηση διέκοψε τις υπηρεσίες στις 8 Ιανουαρίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και «εξωτερικά υποκινούμενες τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ παρατηρητές εκτιμούν ότι στόχος είναι η καταστολή των διαδηλώσεων και ο περιορισμός της διεθνούς πληροφόρησης.
Παρότι οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα αποκατασταθεί η πρόσβαση, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το διεθνές ίντερνετ δεν θα επανέλθει τουλάχιστον έως το ιρανικό νέο έτος, στα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, οργανώσεις που παρακολουθούν την ελευθερία του διαδικτύου προειδοποιούν ότι το καθεστώς προχωρά σε τεχνικές και θεσμικές αλλαγές, με στόχο έναν μόνιμο και αυστηρά ελεγχόμενο περιορισμό της πρόσβασης στο παγκόσμιο διαδίκτυο.
Από προσωρινή διακοπή σε «μαύρη τρύπα επικοινωνίας»
Το Ιράν διατηρεί αυστηρό έλεγχο στο διαδίκτυο για πολλά χρόνια, με τις περισσότερες δυτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ειδήσεων, όπως το BBC News, να είναι αποκλεισμένες.
Ωστόσο, πολλοί κατάφεραν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Instagram, μέσω VPNs (Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα).
Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του διαδικτύου, όπως το Access Now, επισημαίνουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί συστηματικά τις διακοπές στο ίντερνετ για να συγκαλύψει μαζική βία και σκληρή καταστολή διαδηλωτών, όπως συνέβη κατά τις εθνικές shutdowns του Νοεμβρίου 2019 και του Σεπτεμβρίου 2022.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι διακοπές χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη συγκάλυψη βίαιης καταστολής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί, ενώ ο πραγματικός αριθμός θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, καθώς η έλλειψη επικοινωνίας καθιστά αδύνατη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Την ίδια στιγμή, η οικονομία πλήττεται σοβαρά, με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μέσα βιοπορισμού εκατομμυρίων πολιτών να παραλύουν.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη φαίνεται να στοχεύει σε ένα μίγμα μόνιμου κινεζικού και ρωσικού ελέγχου του διαδικτύου, με αυστηρή παρακολούθηση και περιορισμένη πρόσβαση. Ωστόσο, νέες τεχνολογίες όπως το δορυφορικό ίντερνετ Starlink και αποκεντρωμένα mesh δίκτυα δυσκολεύουν την πλήρη απομόνωση. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι, παρά τις προσπάθειες των καθεστώτων, η παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο τελικά θα εξακολουθεί να εξελίσσεται, σε ένα διαρκές παιχνίδι «γάτας και ποντικιού» ανάμεσα σε τεχνολογία και αυταρχικά μέτρα.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Σκληρό μήνυμα στο καθεστώς της Τεχεράνης από τον Αμερικανό πρόεδρο
Ένας κόσμος σε μόνιμη αταξία και οι αντιδράσεις των θεσμών
«Κάποιοι Αμερικανοί θα πεθάνουν, έτσι είναι ο πόλεμος»
Απέρριψε το σενάριο να υπάρξει πάλι στροφή προς τη Ρωσία για το αέριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.