- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς Ουκρανοί αντέχουν τον παγωμένο χειμώνα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Πώς Ουκρανοί αντέχουν τον παγωμένο χειμώνα στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα
Οι Ουκρανοί περνούν τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων ετών μέσα σε παγωμένα σπίτια και πολύωρα μπλακάουτ, καθώς τα συνεργεία ηλεκτροδότησης δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκαλούν οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές. Στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, οι διακοπές ρεύματος έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα σε αγώνα επιβίωσης, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και τους -15 βαθμούς Κελσίου.
Στο Μπορισπίλ, πόλη περίπου 60.000 κατοίκων κοντά στο Κίεβο, εργαζόμενοι ξηλώνουν και ξαναστήνουν κατεστραμμένα ηλεκτρικά συστήματα μέσα στο χιόνι, από τα χαράματα έως τα μεσάνυχτα. Όπως εξηγεί Ουκρανός επικεφαλής του τοπικού τμήματος του ιδιωτικού παρόχου DTEK, το ρεύμα καταφέρνει να επανέλθει μόνο για περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι μόλις ανάψει, όλοι ανοίγουν ό,τι ηλεκτρική συσκευή έχουν – για πλύσιμο, μαγείρεμα, φόρτιση κινητών. Το σύστημα καταρρέει ξανά», λέει.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο Κίεβο, όπου ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν. Σε πολλές γειτονιές, τα διαμερίσματα μένουν χωρίς ηλεκτρικό για ημέρες, οι δρόμοι βυθίζονται στο σκοτάδι τη νύχτα και οι γεννήτριες βουίζουν ασταμάτητα.
Οι κάτοικοι περιγράφουν πώς προσπαθούν να αντέξουν το κρύο. Ένα ζευγάρι επιστημόνων, ο Μιχάιλο (39) και η Χάνα (43), λένε ότι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο της 5χρονης κόρης τους έχει πέσει στους -15 βαθμούς. Τη νύχτα κοιμούνται όλοι μαζί κάτω από όσες κουβέρτες διαθέτουν, ενώ την ημέρα παίρνουν το παιδί στη δουλειά τους, όπου υπάρχει γεννήτρια. Ο παιδικός σταθμός της μικρής δεν έχει θέρμανση.
Σε άλλα σπίτια, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια παραμένουν κρεμασμένα στους τοίχους και φωτίζονται περιστασιακά από φακούς. Η Ζιναΐντα Χλίχα (76) ζεσταίνει νερό στη γκαζιέρα και γεμίζει μπουκάλια που βάζει στο κρεβάτι. «Είναι δύσκολο, αλλά αν σκεφτείς τι περνούν οι στρατιώτες μας στα χαρακώματα, πρέπει να αντέξεις», λέει.
Η Τετιάνα Ταταρένκο ζει με τον φόβο των νυχτερινών βομβαρδισμών, αφού drone έπληξε το διπλανό της κτίριο. «Είναι σαν να έχει σταματήσει η ζωή μέσα στο σπίτι», λέει. Η 89χρονη Ράισα Ντερχάτσοβα, φυσικός και γειτόνισσά της, ζει μόνη και παίζει πιάνο «μέσα σε αυτό το τρομακτικό κρύο». «Επιζήσαμε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα αυτός ο πόλεμος είναι εδώ», λέει.
Σύμφωνα με τον αναλυτή ενέργειας Ντένις Σάκβα της Dragon Capital, οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν σταθμούς παραγωγής και μεγάλους υποσταθμούς, ενώ η αντικατάσταση κρίσιμου εξοπλισμού, όπως οι μετασχηματιστές, μπορεί να πάρει μήνες. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ηρώων στην Ουκρανία: οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στην ενέργεια», σημειώνει.
Πηγή: Associated Press (AP)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.