- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Αυστρία ψηφίζει απαγόρευση μαντίλας στα σχολεία για κορίτσια κάτω των 14
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η ρύθμιση - Οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν στοχοποίηση μουσουλμάνων
Η Αυστρία απαγορεύει τη μαντίλα για κορίτσια κάτω των 14 ετών - Οργανώσεις δικαιωμάτων και η μουσουλμανική κοινότητα καταγγέλλουν στοχοποίηση
Οι νομοθέτες στην Αυστρία ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία για κορίτσια κάτω των 14 ετών, παρά τις ανησυχίες ότι η νομοθεσία θα εντείνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και θα περιθωριοποιήσει τους μουσουλμάνους.
Ο νόμος ενδέχεται επίσης να ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας.
Η απαγόρευση προτάθηκε νωρίτερα φέτος από τη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, μετά τις εκλογές όπου το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο Γιανίκ Σέτι, κοινοβουλευτικός επικεφαλής των φιλελεύθερων Neos, υπερασπίστηκε την απαγόρευση, λέγοντας:
«Δεν πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας, αλλά για προστασία της ελευθερίας των κοριτσιών έως 14 ετών. Η μαντίλα δεν είναι απλώς ένα ρούχο· ειδικά για ανήλικες, λειτουργεί ως ασπίδα από το ανδρικό βλέμμα και τις σεξουαλικοποιεί».
Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, με πρόστιμα έως 800 ευρώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει «ήπια εφαρμογή» με ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
Η νομοθεσία αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) να περιορίσει τη μαντίλα. Το 2019 είχε επιβληθεί απαγόρευση για κορίτσια κάτω των 10 ετών, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο την ακύρωσε ως διακριτική, επειδή στοχοποιούσε μουσουλμάνες μαθήτριες.
Παρά τις αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα, η απαγόρευση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Μόνο οι Πράσινοι την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.
Οργανώσεις δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστεία, κατήγγειλαν ότι ο νόμος «δεν ενδυναμώνει τα κορίτσια - αντιθέτως, ενισχύει το ρατσιστικό κλίμα απέναντι στους μουσουλμάνους».
Η Ισλαμική Κοινότητα Αυστρίας (IGGÖ) προειδοποίησε ότι τα παιδιά θα «στιγματιστούν και θα περιθωριοποιηθούν». Η Ανγκελίκα Άτσίνγκερ, από την οργάνωση Amazone, δήλωσε ότι ο νόμος «στέλνει στα κορίτσια το μήνυμα ότι άλλοι αποφασίζουν για το σώμα τους — και ότι αυτό είναι θεμιτό».
Ο Φαρίτ Χάφεζ, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, υποστήριξε ότι η συζήτηση χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή από τις οικονομικές πιέσεις της Αυστρίας, όπως το έλλειμμα 4,7% του ΑΕΠ.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν ο νόμος ακυρωθεί, «το μήνυμα έχει ήδη σταλεί: ότι η πίστη και η ταυτότητα των νεαρών μουσουλμάνων δεν είναι ευπρόσδεκτες στην αυστριακή κοινωνία».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον για την απόκρυψη φακέλων που περιγράφουν περιστατικά της δεκαετίας του '80
Τα «happy fat water» και η δημοσιονομική ανάσα που εξετάζεται
Η ανάρτησή της στο TikTok και το περιστατικό σε αεροπλάνο
«Αποφάσισα να αντισταθώ σε έναν νταή»
Τραυματίστηκε έγκυος που υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαιρική
Ο πιο διάσημος φιλέλληνας ποιητής δίνει την πρώτη του ομιλία ενάντια στη βιομηχανοποίηση
Η πρώην πρώτη κυρία,δηλώνει ότι δεν θυμάται καν να συναντήθηκε ποτέ με τον Έπσταϊν
Απαιτούσε αναλυτικά στοιχεία για όλες τις γυναίκες και αναλάμβανε τα έξοδα των ταξιδιών
Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν ότι η δραστηριότητά του συνιστούσε σοβαρή παραβίαση επαγγελματικών κανόνων
Αμφότεροι οδηγούσαν μοτοσυκλέτες
Ο Τραμπ μιλά για άδικο πόλεμο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους – αντεπίθεση Ζελένσκι
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση της Καμόρα στη Νάπολη - Μετέφεραν πτώματα με μάσκες οξυγόνου
Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται να τον είχε συναντήσει ποτέ
Επειδή παρήγγειλε gummies κάνναβης...
Ακόμη κι αν οι κοινωνίες μας κερδίσουν αυτόν τον ψηφιακό πόλεμο στον οποίον βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, πώς θα νιώσουμε για τη ζωή που (δεν) ζήσαμε;
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οργανωσης
Θα εφαρμόζεται αρχικά σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά
Μέτε Φρεντέρικσεν: «Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας» - Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.