- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eurovision 2026: Αύριο η κρίσιμη απόφαση για τη συμμετοχή του Ισραήλ
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Eurovision 2026: Αύριο η κρίσιμη απόφαση για τη συμμετοχή του Ισραήλ – Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Η Eurovision βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές σημείο της ιστορίας της, καθώς αύριο (4/12) συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της EBU για να αποφασίσει οριστικά αν το Ισραήλ θα γίνει δεκτό στη διοργάνωση της Βιέννης.
Η συζήτηση διεξάγεται σε κλίμα έντονης πίεσης, με τις εικόνες από την αιματηρή κλιμάκωση στη Γάζα να έχουν προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων διεθνώς και πολλές χώρες να δηλώνουν πως δεν θα παραστούν εάν η EBU επιμείνει στη συμμετοχή του Ισραήλ.
Η Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά απειλείται με μαζικές αποχωρήσεις χωρών από έναν διαγωνισμό που στηρίζεται παραδοσιακά στην ενότητα. Ήδη RTVE και Σλοβενία έχουν δημόσια προειδοποιήσει πως θα απέχουν, ενώ Ιρλανδία, Ισλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο περιμένουν την απόφαση για να καθορίσουν τη στάση τους.
Την ίδια στιγμή, η EBU επιχειρεί να περιορίσει τις απώλειες εντάσσοντας ξανά στο line-up χώρες που είχαν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία, παρά τα γνωστά οικονομικά ζητήματα που τις κρατούσαν εκτός.
Στον αντίποδα, η Γερμανία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής της αποχής αν αποκλειστεί το Ισραήλ, ενώ Ιταλία και Αυστρία στέλνουν μηνύματα υπέρ της συμμετοχής και της διατήρησης του διαγωνισμού ως χώρου μουσικής σύμπραξης.
Η EBU θα εξετάσει επίσης τα ζητήματα που προέκυψαν από τις καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού της ψηφοφορίας, έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε φέτος με τη δεύτερη θέση του Ισραήλ και τις αμφιλεγόμενες καμπάνιες που είχαν κυκλοφορήσει στα social media για το “New Day Will Rise”.
Σε επίπεδο συμμετοχών, η Βόρεια Μακεδονία γνωστοποίησε πως δεν θα δώσει το “παρών” για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η EBU επιβεβαίωσε συζητήσεις με Καναδά και Καζακστάν για πιθανή πρώτη τους εμφάνιση στον θεσμό, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διεθνή του ταυτότητα.
Παράλληλα, Αλβανία και Μαυροβούνιο παρουσίασαν τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν στους εθνικούς τους τελικούς τον Δεκέμβριο, ενώ Σουηδία, Μάλτα, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Κροατία και Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν τις λίστες των καλλιτεχνών τους.
Η Ισπανία είχε ήδη παρουσιάσει τους δικούς της υποψηφίους, ωστόσο η διαδικασία έχει “παγώσει” μέχρι να ξεκαθαριστεί το εάν θα συμμετάσχει τελικά στη Βιέννη και την 70ή επετειακή Eurovision.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.