Μουσικη

Eurovision: Σαρωτικές αλλαγές στην ψηφοφορία μετά τις ενστάσεις για την ισραηλινή συμμετοχή

Περιορισμοί στην κρατική προώθηση και αλλαγές στην ψηφοφορία

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εurovision 2026
Εurovision 2026

Eurovision: Νέοι κανόνες μετά τη διαμάχη με το Ισραήλ 

Η Eurovision αλλάζει τους κανόνες της μετά την έντονη συζήτηση που προκάλεσε η συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Οι νέοι κανονισμοί της Εurovision στοχεύουν να αποτρέψουν την κρατική παρέμβαση και την «δυσανάλογη προώθηση» συμμετοχών, με την EBU να προειδοποιεί ότι όποια χώρα παραβιάζει τους κανόνες μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Η αλλαγή έρχεται μετά το φετινό αποτέλεσμα, όπου ο Ισραηλινός τραγουδιστής Γιουβάλ Ραφαέλ — επιζών της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 — κατέκτησε τη δεύτερη θέση, προκαλώντας αντιδράσεις για την αδιαφάνεια της ψηφοφορίας.

Ακόμη και ο νικητής, ο Αυστριακός JJ, είχε εκφράσει επιφυλάξεις, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες κατήγγειλαν ότι οργανωμένες κρατικές καμπάνιες ενίσχυσαν δυσανάλογα την ισραηλινή συμμετοχή. Κριτική υπήρξε επίσης για τη δυνατότητα πολλαπλών ψήφων από το ίδιο άτομο, κάτι που θεωρήθηκε αντίθετο στο πνεύμα του διαγωνισμού.

Ο διευθυντής της Eurovision, Μάρτιν Γκριν, δήλωσε ότι στόχος είναι ο διαγωνισμός να παραμείνει «ουδέτερος χώρος» και να μην εργαλειοποιείται από κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο των αλλαγών, η επαγγελματική κριτική επιτροπή επανέρχεται και στους ημιτελικούς με βάρος 50% στην τελική βαθμολογία, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από το κοινό.

Επίσης, οι θεατές θα μπορούν πλέον να δώσουν έως δέκα ψήφους — αντί είκοσι — με την EBU να ενθαρρύνει τους φαν να μοιράζουν την υποστήριξή τους σε περισσότερες συμμετοχές.

Η συζήτηση, ωστόσο, συνεχίζεται. Πέντε χώρες — Ολλανδία, Σλοβενία, Ισλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία — ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω του υψηλού αριθμού Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για άδικη στοχοποίηση.

Παράλληλα, ευρωβουλευτές και αρκετοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία ψηφοφορίας του 2024, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή χειραγώγηση. Το ιρλανδικό RTE είχε επιβεβαιώσει πως ζήτησε επίσημα τη δημοσιοποίηση δεδομένων.

Φωτογραφίες και αναρτήσεις από τον επίσημο λογαριασμό του ισραηλινού ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα X, την ημέρα του φετινού ημιτελικού, ενθάρρυναν το κοινό να ψηφίσει τον Ραφαέλ — υπενθυμίζοντας ότι «μπορείτε να ψηφίσετε έως και 20 φορές».

Η 70ή διοργάνωση της Eurovision θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αυστρία, με τις χώρες-μέλη της EBU να συνεδριάζουν τον Δεκέμβριο για να συζητήσουν τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Locomondo - Συνέντευξη: Ο Μάρκος Κούμαρης μιλάει για το επιδραστικό ελληνικό συγκρότημα που ταίριαξε τη ρέγκε με άλλα μουσικά ρεύματα και τη ζωή του, πριν τη μεγάλη τους συναυλία στην Τεχνόπολη.
Locomondo – Μάρκος Κούμαρης: «Ο κόσμος χρειάζεται λιγότερη οθόνη και περισσότερο τίποτα»

Μια ζωή γεμάτη ταξίδια, μουσική και περιπέτειες. Από ένα υπόγειο στο Αμβούργο και την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την Τζαμάικα και τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά stages

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY