- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ισραήλ: Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου - Δικάζεται για δωροδοκία, απάτη και απιστία
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες
Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατηγορήθηκε το 2019 για δωροδοκία, απάτη και απιστία μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο αφού ζήτησε χάρη από τον ισραηλινό πρόεδρο στη δίκη του για διαφθορά πριν αυτή τελεσιδικήσει, πριν υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική ετυμηγορία, αλλά εγκαίρως για να ξεκινήσει απερίσπαστος από τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Το αίτημά του υποστήριξε προκαταβολικά δύο φορές ο Ντόναλντ Τραμπ. Μία από το βήμα της Κνεσέτ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και μία αργότερα απευθύνοντας επιστολή του προς τον ισραηλινό πρόεδρο. Οι πολιτικοί της ισραηλινής αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν αρνητικά το αίτημα Νετανιάχου.
Ορισμένοι δήλωσαν ότι τυχόν χάρη θα πρέπει να εξετασθεί υπό τον όρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα αποδεχθεί την ενοχή του. Άλλοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο 2026, πριν ζητήσει χάρη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον τερματισμό της δίκης του Νετανιάχου αν εκείνος συμφωνήσει να αποσυρθεί από την πολιτική «για να βγάλει το Ισραήλ από το χάος αυτό».
«Έτσι μπορούμε αυτό να το βάλουμε πίσω μας, να ενωθούμε και να ξανακτίσουμε τη χώρα μαζί», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού που νίκησε στις εκλογές του 2021 και εκδίωξε τον Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές τον επόμενο χρόνο και επανήλθε στην εξουσία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπένετ έχει τις πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, αν αποχωρήσει ο Νετανιάχου.
Δωροδοκία, απάτη και απιστία...
Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατηγορήθηκε το 2019 για δωροδοκία, απάτη και απιστία μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ζητά χάρη χωρίς καταδίκη, αλλά και χωρίς να παραδέχεται την ενοχή του.
Μικρός αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σήμερα έξω από το δικαστήριο του Τελ Αβίβ. Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν πορτοκαλί στολές φυλακής και ζητούσαν τη φυλάκιση του Νετανιάχου.
Μία διαδηλώτρια δήλωσε ότι είναι απαράδεκτo ο Νετανιάχου να ζητά χάρη χωρίς να παραδεχθεί την ενοχή του και χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
Στην επιστολή προς τον Ισαάκ Χέρτσογκ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες οι δικηγόροι του Νετανιάχου ισχυρίζονται ότι οι συχνές εμφανίσεις στο δικαστήριο «πλήττουν την ικανότητα του πρωθυπουργό στη διακυβέρνηση». Μία χάρη θα ήταν επίσης καλή για τη χώρα, υποστηρίζουν.
Χάρη στο Ισραήλ δίδεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και την καταδίκη του κατηγορούμενου. Δεν υπάρχει προηγούμενο χορήγησης χάρης ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.