- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Διαμαρτυρία Ιταλίας για «ιταλοφανείς» σάλτσες ζυμαρικών στο ευρωκοινοβούλιο
Ο υπουργός Γεωργίας ζητά έρευνα για προϊόντα που παραπλανούν ως ιταλικά
Η Ιταλία καταγγέλλει «ιταλοφανείς» σάλτσες στο κατάστημα του ευρωκοινοβουλίου και ζητά έρευνα για παραπλανητική επισήμανση.
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Ιταλία η παρουσία σαλτσών ζυμαρικών με «ιταλοφανή» ονομασία στο κατάστημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ζήτησε άμεση έρευνα για τα προϊόντα, τα οποία όπως υποστήριξε παραπλανούν τους καταναλωτές προσποιούμενα ιταλική προέλευση.
Αφορμή στάθηκε μια σάλτσα καρμπονάρα με «ιταλική παντσέτα» αντί για το παραδοσιακό γκουαντσάλε, και μια σάλτσα ντομάτας με «κρεμμύδια Καλαβρίας». «Αγνοώντας την παντσέτα στην καρμπονάρα… όλα αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το χειρότερο του φαινομένου ‘Italian sounding’», έγραψε ο Λολομπρίτζιντα στο Facebook. «Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η Ιταλία εδώ και χρόνια μάχεται κατά του φαινομένου των «ιταλοφανών» προϊόντων – τροφίμων που δίνουν την εντύπωση ότι είναι ιταλικά, χωρίς να είναι. Οι συγκεκριμένες σάλτσες, ιδιωτικής ετικέτας της βελγικής αλυσίδας Delhaize, φέρουν ιταλική σημαία στη συσκευασία τους.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό αν η επισήμανσή του αλλοιώνει την πραγματική χώρα προέλευσης. Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι σάλτσες δεν δηλώνουν πως παράγονται στην Ιταλία, αν και περιέχουν ιταλικά συστατικά.
Το περιστατικό σημειώνεται ενώ η Ιταλία αναμένει την απόφαση για την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η μεγαλύτερη αγροδιατροφική ένωση της Ιταλίας, Coldiretti, δήλωσε ότι το «σκάνδαλο των ψεύτικων ιταλικών προϊόντων» κοστίζει στη χώρα 120 δισ. ευρώ ετησίως. «Παραδόξως, οι μεγαλύτεροι παραχαράκτες της ιταλικής αριστείας είναι οι βιομηχανοποιημένες χώρες», ανέφερε η Coldiretti. «Λόγω του φαινομένου ‘Italian sounding’, πάνω από τα δύο τρίτα των ιταλικών αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ψεύτικα, χωρίς καμία σύνδεση με την παραγωγή ή την απασχόληση στην Ιταλία». Ως κύριο υπαίτιο κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ένωση δίνει επίσης μάχη κατά της χρήσης όρων που σχετίζονται με τη μαφία για την εμπορία τροφίμων και ποτών, όπως το ουίσκι Cosa Nostra και οι καυτερές σάλτσες Chilli Mafia.
(Με πληροφορίες The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.