- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαμαρτυρία Ιταλίας για «ιταλοφανείς» σάλτσες ζυμαρικών στο ευρωκοινοβούλιο
Ο υπουργός Γεωργίας ζητά έρευνα για προϊόντα που παραπλανούν ως ιταλικά
Η Ιταλία καταγγέλλει «ιταλοφανείς» σάλτσες στο κατάστημα του ευρωκοινοβουλίου και ζητά έρευνα για παραπλανητική επισήμανση.
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Ιταλία η παρουσία σαλτσών ζυμαρικών με «ιταλοφανή» ονομασία στο κατάστημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ζήτησε άμεση έρευνα για τα προϊόντα, τα οποία όπως υποστήριξε παραπλανούν τους καταναλωτές προσποιούμενα ιταλική προέλευση.
Αφορμή στάθηκε μια σάλτσα καρμπονάρα με «ιταλική παντσέτα» αντί για το παραδοσιακό γκουαντσάλε, και μια σάλτσα ντομάτας με «κρεμμύδια Καλαβρίας». «Αγνοώντας την παντσέτα στην καρμπονάρα… όλα αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το χειρότερο του φαινομένου ‘Italian sounding’», έγραψε ο Λολομπρίτζιντα στο Facebook. «Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η Ιταλία εδώ και χρόνια μάχεται κατά του φαινομένου των «ιταλοφανών» προϊόντων – τροφίμων που δίνουν την εντύπωση ότι είναι ιταλικά, χωρίς να είναι. Οι συγκεκριμένες σάλτσες, ιδιωτικής ετικέτας της βελγικής αλυσίδας Delhaize, φέρουν ιταλική σημαία στη συσκευασία τους.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ένα τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό αν η επισήμανσή του αλλοιώνει την πραγματική χώρα προέλευσης. Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι σάλτσες δεν δηλώνουν πως παράγονται στην Ιταλία, αν και περιέχουν ιταλικά συστατικά.
Το περιστατικό σημειώνεται ενώ η Ιταλία αναμένει την απόφαση για την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η μεγαλύτερη αγροδιατροφική ένωση της Ιταλίας, Coldiretti, δήλωσε ότι το «σκάνδαλο των ψεύτικων ιταλικών προϊόντων» κοστίζει στη χώρα 120 δισ. ευρώ ετησίως. «Παραδόξως, οι μεγαλύτεροι παραχαράκτες της ιταλικής αριστείας είναι οι βιομηχανοποιημένες χώρες», ανέφερε η Coldiretti. «Λόγω του φαινομένου ‘Italian sounding’, πάνω από τα δύο τρίτα των ιταλικών αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ψεύτικα, χωρίς καμία σύνδεση με την παραγωγή ή την απασχόληση στην Ιταλία». Ως κύριο υπαίτιο κατονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ένωση δίνει επίσης μάχη κατά της χρήσης όρων που σχετίζονται με τη μαφία για την εμπορία τροφίμων και ποτών, όπως το ουίσκι Cosa Nostra και οι καυτερές σάλτσες Chilli Mafia.
(Με πληροφορίες The Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
O Αντρέα Ντελμάστρο διατηρούσε ποσοστό στα καταστήματα αυτά
Η σύγκρουση έχει ήδη ανατρέψει τις εύθραυστες σχέσεις που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια
Το περιεχόμενο περιλαμβάνει οδηγούς βήμα προς βήμα
Μέσα σε λίγες ώρες, ένας άγνωστος κρατούμενος μετατράπηκε σε παγκόσμιο meme
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι μαρτυρίες για περιστατικά σε χώρους καθημερινής εργασίας
Η στιγμή εκτυλίχθηκε στο λεγόμενο «Jungle Room»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.