Trending Now

13 σως που πρέπει να πετάξεις μετά τη λήξη τους - ή και νωρίτερα

Τι γίνεται με την κέτσαπ και τη μουστάρδα;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13 καρυκεύματα που πρέπει να πετάξεις μετά τη λήξη τους - ή και νωρίτερα
© Unsplash

13 σως που πρέπει να πετάξεις μετά τη λήξη τους - ή και νωρίτερα

Έχεις κάνει ποτέ βαθύ καθαρισμό στο ψυγείο σου και παρατήρησες ότι οι θήκες της πόρτας έχουν μετατραπεί σε «χρονοκάψουλες» γεμάτες σάλτσες που έχουν λήξει εδώ και καιρό ή είναι ανοιχτές για μεγάλο διάστημα;

Και ιδού γεννάται η εξής ερώτηση-απορία. «Μπορώ να τις χρησιμοποιήσω έστω μια φορά ακόμα;» Τι γίνεται με την κέτσαπ και τη μουστάρδα; H διατροφολόγος Mary Sabat έχει τη λύση.

Το μπουκάλι είναι ανοιγμένο; Τα κλειστά καρυκεύματα έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού δεν έχουν εκτεθεί σε πιθανούς μικροοργανισμούς που επιταχύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγεί η Sabat.

«Μόλις ανοίξει το μπουκάλι, η διάρκεια ζωής μειώνεται σημαντικά λόγω της αυξημένης έκθεσης σε βακτήρια», λέει.

Η σωστή αποθήκευση είναι επίσης σημαντική. Πολλά καρυκεύματα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το φως και τη ζέστη, ενώ άλλα όπως η μαγιονέζα και οι κρεμώδεις σος πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, αλλιώς χαλάνε.

Οι ημερομηνίες λήξης αναγράφονται για να δείξουν πότε το προϊόν είναι στην καλύτερη ποιότητά του, σημειώνει η Sabat. Καρυκεύματα που έχουν λήξει μπορεί να έχουν χάσει τη γεύση τους — και στη χειρότερη περίπτωση, να προκαλέσουν ασθένεια.

13 σως που δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους (και σε μερικές περιπτώσεις, ίσως χρειάζεται να τα πετάξεις και νωρίτερα):

Μαγιονέζα - Πέτα την 2 μήνες μετά το άνοιγμα

Ακόμα και αν δεν έχει λήξει, η μαγιονέζα που έχει ανοιχτεί πρέπει να πετιέται μέσα σε 2 μήνες, λέει η διαιτολόγος Bess Berger. Ειδικά αν έχει μείνει εκτεθειμένη στον ήλιο, όπως σε υπαίθρια εκδήλωση. Το USDA επιβεβαιώνει τον κανόνα των 2 μηνών στο ψυγείο.

Σάλτσες που περιέχουν μαγιονέζα (aioli, tartar, κ.λπ.)

Αν η γεύση έχει αλλάξει, έχει γίνει νερουλή ή έχει περίεργο χρώμα, πέτα την. Η Berger τονίζει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα dips.

Χρένο (horseradish) - Χάνει τη γεύση του
Μόλις ανοιχτεί το βαζάκι, η πικάντικη γεύση αρχίζει να ξεθωριάζει. Μόλις λήξει, καλύτερα να πάρεις καινούργιο.

Ξινή κρέμα (sour cream) - Είναι απρόβλεπτη
Σύμφωνα με το USDA, διαρκεί 1–3 εβδομάδες στο ψυγείο. Αν δεις διαχωρισμό υγρού ή μούχλα, πέτα τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Chutney - Τελείωσε μέσα σε 1–2 μήνες αφού το ανοίξεις
Αφού ανοιχτεί, διατηρείται στο ψυγείο για έως 2 μήνες. Αν δεις μούχλα, πέτα το.

BBQ σος - Μπορεί να μουχλιάσει
Έχει διάρκεια 4 μηνών μετά το άνοιγμα. Αν δεις αλλαγή στην υφή, μυρωδιά ή εμφάνιση (π.χ. μούχλα), πέτα τη.

Ranch dressing - Αν αλλάξει υφή, πέτα το
Περιέχει ξινόγαλα, μαγιονέζα και κρέμα — όλα ευάλωτα στη φθορά. Αν παρατηρήσεις αλλαγή σε μυρωδιά, χρώμα ή υφή, πέτα το.

Blue cheese dressing - Επικίνδυνο λόγω βακτηρίων
Επειδή περιέχει μπλε τυρί, μπορεί να καλύπτει τη μυρωδιά της αλλοίωσης. Καλύτερα να μην το ρισκάρεις.

Caesar dressing - Κίνδυνος σαλμονέλας
Περιέχει ωμούς κρόκους αυγών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση αν καταναλωθούν μετά τη λήξη.

Thousand Island dressing - Μυρωδιά και χρώμα είναι ενδείξεις αλλοίωσης
Αν αλλάξει η μυρωδιά ή η υφή, πέτα το.

Σάλτσα σόγιας (soy sauce) - Γίνεται μπαγιάτικη
Μπορεί να διατηρηθεί για 3 χρόνια σφραγισμένη στο ντουλάπι. Μετά το άνοιγμα, μπες στο ψυγείο και κατανάλωσε μέσα σε 1 μήνα.

Μουστάρδα - Μπορεί να ταγγίσει
Διαρκεί έως και 1 χρόνο στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Αν λήξει, θα έχει ταγγίσει.

Κέτσαπ - Μπορεί να ξινίσει
Αφού ανοίξει, διατηρείται 6 μήνες στο ψυγείο. Μετά, μπορεί να ξινίσει ή να μουχλιάσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.