- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΗΕ: Ψηφοφορία για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας
Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ξαναρχίσει ο πόλεμος, δηλώνει η Ουάσιγκτον
ΟΗΕ: Ψηφοφορία για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει εντός της ημέρας επί σχεδίου απόφασης το οποίο ενστερνίζεται το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως την ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, που διαμηνύει πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ξαναρχίσει ο πόλεμος.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τροποποιήθηκε επανειλημμένα σε λεπτές διαπραγματεύσεις, «υποστηρίζει» το σχέδιο Τραμπ, που επέτρεψε να τεθεί σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όπου μαινόταν για πάνω από δυο χρόνια ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, με έναυσμα την έφοδο της τρομοκρατικής οργάνωσης στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «εξουσιοδοτεί» την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης» (ΔΔΣ) η οποία εντέλλεται να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα για να ασκεί την εντολή της σεβόμενη το διεθνές δίκαιο»: να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων σε συνεργασία ιδίως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας με τον αφοπλισμό «μη κρατικών ένοπλων οργανώσεων», την προστασία των αμάχων, την εκπαίδευση παλαιστινιακού αστυνομικού σώματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν γίνεται καμιά αναφορά στη σύνθεσή της.
Το αμερικανικό σχέδιο 20 σημείων για τη Γάζα, βάσει του οποίου κλείστηκε η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο μήνα, συνημμένο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης, προβλέπει επίσης τη δημιουργία «επιτροπής ειρήνης», στην οποία θα προεδρεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αντίθετα με προηγούμενες εκδοχές του, το πιο πρόσφατο κείμενο που διανεμήθηκε - η ψηφοφορία γι’ αυτό αναμένεται να διεξαχθεί στις 17:00 (σ.σ. τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ώρα Ελλάδας) - αναφέρεται σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Αφού προχωρήσει μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας «μπορεί εντέλει να υπάρχουν οι συνθήκες για έναν αξιόπιστο δρόμο προς την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση και καθεστώς κράτους», αναφέρει το κείμενο.
Μέλλον που απορρίπτει ξεκάθαρα η κυβέρνηση του Ισραήλ. «Η αντίθεσή μας σε οποιοδήποτε κράτος της Παλαιστίνης σε οποιοδήποτε έδαφος δεν έχει αλλάξει», επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ρωσικές ενστάσεις
Η Ρωσία, που διένειμε προς συζήτηση ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης, δικαιολόγησε την πρωτοβουλία επικαλούμενη το ότι το αμερικανικό δεν πήγαινε αρκετά μακριά ως προς το ζήτημα αυτό, τονίζοντας την «ακλόνητη δέσμευσή» της στη λύση των δυο κρατών.
Το ρωσικό κείμενο, που επίσης συμβουλεύτηκε το AFP, δεν εξουσιοδοτεί ούτε τη δημιουργία «επιτροπής ειρήνης», ούτε την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης σε αυτό το στάδιο, ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ετοιμάσει και να παρουσιάσει «επιλογές».
Κάνοντας λόγο για «προσπάθειες να σπαρθεί διχόνοια», όπως το εξέλαβαν, στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ διπλασίασαν τις προσπάθειές τους τις τελευταίες ημέρες για να εξασφαλίσουν πράσινο φως του ΣΑ.
«Οποιαδήποτε άρνηση να υποστηριχθεί η απόφαση αυτή είναι ψήφος υπέρ συνέχισης της κυριαρχίας των τρομοκρατών της Χαμάς ή υπέρ της επανέναρξης του πολέμου με το Ισραήλ, της καταδίκης της περιφέρειας και του πληθυσμού της σε αιώνια σύγκρουση», επέμεινε την Παρασκευή ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μάικ Γουόλτς, σε άρθρο του που δημοσίευσε στις σελίδες της με γνώμες η Washington Post.
Η αμερικανική διπλωματία πρόβαλε επίσης την ευρεία υποστήριξη στο κείμενο που έχει καταθέσει, δίνοντας στη δημοσιότητα κοινή δήλωση με το Κατάρ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Πακιστάν, την Ιορδανία και την Τουρκία.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως, παρά τις επικρίσεις που εξέφρασε ανοικτά η Ρωσία, κράτος που διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας στο ΣΑ, και παρά τους δισταγμούς άλλων χωρών μελών, που ανησυχούν για την έλλειψη σαφήνειας για την εντολή της επιτροπής και της ΔΔΣ, είναι απίθανο να απορριφθεί το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ.
«Οι Ρώσοι ξέρουν πως, παρότι πολλά μέλη του Συμβουλίου (Ασφαλείας) θα παίξουν το παιγνίδι των Αμερικανών, μοιράζονται τις ανησυχίες για το περιεχόμενο του αμερικανικού σχεδίου και τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον προσπάθησε να επιταχύνει» την υιοθέτησή του, σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group, εκτιμώντας πως η Μόσχα δεν θα ασκήσει το βέτο της για το σχέδιο απόφασης, καθώς υποστηρίζεται από αραβικές χώρες.
«Το πιο πιθανό είναι η Κίνα και η Ρωσία να απέχουν, να εκφράσουν τον σκεπτικισμό τους για το σχέδιο, κατόπιν να καθίσουν και να βλέπουν τις ΗΠΑ να πασχίζουν να το εφαρμόσουν», πρόσθεσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.