- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαχμούντ Αμπάς: «Το κράτος της Παλαιστίνης και το Ισραήλ μπορούν να ζήσουν πλάι πλάι ειρηνικά»
«Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα. Οφείλει να παραδώσει όλα τα όπλα της»
Την επιθυμία «το Κράτος της Παλαιστίνης και το Κράτος του Ισραήλ να ζήσουν πλάι πλάι » διατυπώνει, σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
Την επιθυμία «το Κράτος της Παλαιστίνης και το Κράτος του Ισραήλ να ζήσουν πλάι πλάι, με όρους ειρήνης, ασφάλειας και καλής γειτονίας» διατυπώνει, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Μαχμούντ Αμπάς επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «αυτό προϋποθέτει θαρραλέα ηγεσία στο Ισραήλ, πρόθυμη να επιδιώξει την ειρήνη μέσω του διαλόγου».
Επισκεπτόμενος το Παρίσι για πρώτη φορά, μετά την επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Γαλλία, ο Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνοντας ευγνώμων προς την γαλλική πλευρά για την γενναία, όπως την χαρακτήρισε, πράξη της, τόνισε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι «ο συντονισμός με τη Γαλλία για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, βάσει της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης και των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την αποτροπή εκτοπισμών και προσαρτήσεων και την προώθηση μιας βιώσιμης ειρήνης που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στην εκεχειρία στη Γάζα ο Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «τηρείται μέχρι στιγμής, αλλά η βιωσιμότητά της απαιτεί την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης - δηλαδή τον τερματισμό της κατοχής και την πλήρη άσκηση της εξουσίας από τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση».
«Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για να διασφαλισθεί η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που θα στηρίξει την ανάπτυξη των νόμιμων παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας» είπε ο Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας ότι «ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικός για την εδραίωση αυτής της εκεχειρίας, τη συμμετοχή στη διεθνή δύναμη, τη στήριξη της ανοικοδόμησης και την ενίσχυση των αποστολών της ΕΕ στη Γάζα».
Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα «ποιος θα αφοπλίσει τη Χαμάς - η διεθνής δύναμη ή η Παλαιστινιακή Αρχή;» ο Μαχμούτ Αμπάς σημειώνει: «Ο αφοπλισμός είναι μια πολύπλοκη πολιτική και ασφαλιστική διαδικασία, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βία. Απαιτείται ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία με τη στήριξη μεσολαβητών και διεθνών εταίρων. Η διεθνής δύναμη θα υποστηρίξει την παλαιστινιακή αστυνομία και τις νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς όμως να τις υποκαταστήσει. Η αποστολή της θα είναι η διασφάλιση της τάξης και η προστασία των αμάχων κατά τη μεταβατική περίοδο. Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα. Οφείλει να παραδώσει όλα τα όπλα της. Θεμελιώδης αρχή είναι ότι θα υπάρχει ένα μόνο όπλο - το όπλο του παλαιστινιακού κράτους». Ως προς το αν μπορεί η Χαμάς να συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτική οντότητα, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρει,τέλος,ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν από την πολιτική ζωή, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται τη νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής, τον δημοκρατικό και μη στρατιωτικό χαρακτήρα του κράτους μας, καθώς και τις αρχές της ειρηνικής μεταβίβασης εξουσίας και της απόρριψης της βίας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.