- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ουκρανία στο σκοτάδι: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις μηδένισαν την ενεργειακή παραγωγή της χώρας
Δεκάωρες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα - Στο στόχαστρο και σταθμοί πυρηνικών μονάδων
Ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές άφησαν την Ουκρανία χωρίς ρεύμα, με πολύωρες διακοπές και κινδύνους για τον χειμώνα.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή της υποδομή μείωσαν την παραγωγική ικανότητα της χώρας «στο μηδέν», ανακοίνωσε ο κρατικός διαχειριστής δικτύου Ουκρενέργκο (Ukrenergo).
Η ηλεκτροδότηση θα διακοπεί για οκτώ έως δεκαέξι ώρες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας την Κυριακή, μετά από εκατοντάδες επιθέσεις με drones που εξαπέλυσε η Μόσχα από την Παρασκευή έως το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές.
Οι επιθέσεις διέκοψαν την παροχή ρεύματος, θέρμανσης και νερού σε πολλές πόλεις, ενώ η κρατική εταιρεία Centerenergo προειδοποίησε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «έπεσε στο μηδέν».
Η Ουκρενέργκο ανέφερε ότι έγιναν επισκευές και ανακατευθύνσεις πηγών ενέργειας, ωστόσο περιοχές όπως το Κίεβο, το Ντνιπροπετρόβσκ, το Ντονέτσκ, το Χάρκιβ, η Πολτάβα, το Τσερνίχιβ και το Σούμι ενδέχεται να συνεχίσουν να βιώνουν συχνές διακοπές.
Η υφυπουργός Ενέργειας Σβιτλάνα Γκρίντσουκ δήλωσε: «Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζικό πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, εξαιρετικά δύσκολους να αναχαιτιστούν. Είναι δύσκολο να θυμηθούμε τόσα πολλά άμεσα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από την αρχή της εισβολής».
Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα αποκάλυψε ότι ρωσικά drones χτύπησαν δύο υποσταθμούς πυρηνικής ενέργειας στη δυτική Ουκρανία, που τροφοδοτούν τα πυρηνικά εργοστάσια Χμελνίτσκι και Ρίβνε, θέτοντας σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης.
Ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να συνεδριάσει εκτάκτως, ενώ κάλεσε την Κίνα και την Ινδία να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα για να σταματήσει τις επιθέσεις.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ζημιές στην ενεργειακή υποδομή μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση της θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Το Ινστιτούτο Οικονομικών του Κιέβου υπολόγισε ότι οι επιθέσεις έχουν κλείσει το ήμισυ της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.
Ο κορυφαίος ειδικός ενέργειας Ολεξάντρ Χαρτσένκο προειδοποίησε ότι αν τα δύο βασικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και θέρμανσης του Κιέβου τεθούν εκτός λειτουργίας για πάνω από τρεις ημέρες σε θερμοκρασίες κάτω από -10°C, η πρωτεύουσα θα αντιμετωπίσει «τεχνολογική καταστροφή».
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, προσπαθώντας να πλήξει τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.
Την Κυριακή το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 44 ουκρανικά drones, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.
(Mε πληροφορίες The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.