- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Η Σαγράδα Φαμίλια γίνεται η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο - Η πρώτη πέτρα τοποθετήθηκε το 1882
Η Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης έγινε η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, μετά την τοποθέτηση ενός τμήματος στο κεντρικό πύργο, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου.
Το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí) έχει πλέον ύψος 162,91 μέτρα πάνω από την πόλη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ναού, που μόλις ξεπέρασε το κωδωνοστάσιο του Ούλμερ Μίνστερ της Γερμανίας το οποίο φτάνει τα 161,53 μέτρα. Παρόλο που η εμβληματική Σαγράδα Φαμίλια δεν διεκδικεί τον τίτλο, τώρα είναι 1,38 μέτρα ψηλότερη από τον καθεδρικό ναό της νότιας Γερμανίας ο οποίος διατηρούσε το ρεκόρ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Σαγράδα Φαμίλια: Η πρώτη πέτρα τοποθετήθηκε το 1882
Και θα συνεχίσει να «ψηλώνει». Τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποπερατωθεί ο κεντρικός «Πύργος του Ιησού Χριστού» φτάνοντας στο εκπληκτικό ύψος των 172 μέτρων. Σημειώνεται ότι η πρώτη πέτρα τοποθετήθηκε το 1882, αλλά ο Γκαουντί δεν περίμενε ποτέ ότι θα ολοκληρωνόταν όσο ζούσε. Όταν πέθανε το 1926, είχε ολοκληρωθεί μόλις ένας από τους πύργους του.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί καθώς η εκκλησία που βρίσκεται την περιοχή Eixample Right της Βαρκελώνης εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ισπανίας, με επισκέπτες από όλο το κόσμο να μαγεύονται από τη μοναδική αισθητική του Γκαουντί, η οποία συνδυάζει τον καθολικό συμβολισμό και τις φυσικές μορφές. Πέρυσι άνοιξε τις πύλες της για 4,9 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα έσοδα των εισιτηρίων να χρηματοδοτούν την κατασκευή.
Οι εργασίες στις περίτεχνες προσόψεις της Σαγράδα Φαμίλια και η διακόσμηση του εσωτερικού της θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια. Αναμένεται να αποπερατωθεί σε περίπου μια δεκαετία, όπως δήλωσαν εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος.
Το 2026 με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γκαουντί θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη και την κληρονομιά του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Ήταν στοχευμένη επίθεση» λένε οι αρχές
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.