- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επεισοδιακή ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ: Αποχωρήσεις, χειροκροτήματα και σφοδρή επίθεση στη Δύση
Tι είπε για τα περί γενοκτονίας
Επεισοδιακή ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ: Αποχωρήσεις, χειροκροτήματα και σφοδρή επίθεση στη Δύση
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε με δριμύτητα σε χώρες της Δύσης που τις τελευταίες ημέρες αναγνώρισαν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, κατηγορώντας τες ότι «υποχώρησαν στις πιέσεις των ακτιβιστών» και αγνοούν τα εγκλήματα της Χαμάς.
Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και άλλες χώρες δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν επισήμως την Παλαιστίνη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε: «Μετά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, όταν το 90% των Παλαιστινίων τις εξήρε, δεν μπορεί να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος».
Η ομιλία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: δεκάδες αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα, την ώρα που υποστηρικτές του στο εξώστη τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Ο Νετανιάχου απάντησε στις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στη Γάζα λέγοντας πως πρόκειται για «ψευδείς κατηγορίες» και υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χαμάς, που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 65.000 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές υγείας.
Απευθυνόμενος στoυς ζωντανούς ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, μίλησε στα εβραϊκά: «Δεν σας ξεχάσαμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο». Οι οικογένειές τους, ωστόσο, ασκούν ασφυκτική πίεση στην κυβέρνησή του για συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ –που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο– ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προχωρήσει σε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, παρά τις πιέσεις σκληροπυρηνικών υπουργών στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «ανταμείβει τις φρικαλεότητες της Χαμάς» και απειλεί να διαιωνίσει τη σύγκρουση.
Η αντιπαράθεση στο βήμα του ΟΗΕ, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μιλά μέσω βιντεοσύνδεσης καταγγέλλοντας «πόλεμο γενοκτονίας» από το Ισραήλ και ευχαριστώντας τις χώρες που προχώρησαν σε αναγνώριση, αναδεικνύει τη ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος για την ισραηλινή κυβέρνηση.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.