- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση - Τι αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ
Στη δίκη για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας από τη Λιβύη
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να ασκήσει αμέσως έφεση.
Πρόκειται για «μια πραγματικά ιστορική στιγμή», σημειώνει η Guardian σε πρώτη άμεση ανάλυση. «Ένας πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα οδηγηθεί στη φυλακή – και σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, θα παραμείνει υπό κράτηση ακόμα και αν ασκήσει έφεση».
Η εφημερίδα Le Monde εξηγεί ότι, ως μέρος της ποινής, θα «κληθεί εντός ενός μηνός από την εισαγγελία για να ενημερωθεί για την ημερομηνία της φυλάκισής του», αλλά η έφεσή του δεν θα αναστείλει την ποινή. Αυτό είναι πιο αυστηρό από ό,τι αναμενόταν.
Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης
Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αφού κρίθηκε ένοχος για εγκληματική συνωμοσία σε υπόθεση που αφορά εκατομμύρια ευρώ παράνομων κεφαλαίων από τον εκλιπόντα Λίβυο ηγέτη, Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.
Το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού αθώωσε τον Νικολά Σαρκοζί από όλες τις άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παθητικής διαφθοράς και της παράνομης χρηματοδότησης εκλογικής καμπάνιας.
Ο Σαρκοζί, που ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε κεφάλαια του Μουαμάρ Καντάφι για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Σε αντάλλαγμα, η εισαγγελία υποστήριξε ότι υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Καντάφι να βελτιώσει τη φήμη του στη Δύση.
Ο Σαρκοζί, 70 ετών, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012.
Η δικαστής Ναταλί Γκαβαρίνο ανέφερε ότι ο Σαρκοζί επέτρεψε σε στενούς συνεργάτες του να έρθουν σε επαφή με Λίβυους αξιωματούχους με σκοπό την οικονομική στήριξη της καμπάνιας του. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί πως ήταν ο άμεσος αποδέκτης της παράνομης χρηματοδότησης.
Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ η απόφαση σημαίνει ότι θα εκτίσει ποινή ακόμη κι αν ασκήσει έφεση. Επίσης, του επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2013, δύο χρόνια μετά τις κατηγορίες του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιου του τότε Λίβυου ηγέτη, ότι ο Σαρκοζί είχε λάβει εκατομμύρια από τον πατέρα του για την καμπάνια. Το 2014, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν, μεσάζων στις σχέσεις Γαλλίας – Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι είχε γραπτές αποδείξεις πως η καμπάνια του Σαρκοζί είχε «πλουσιοπάροχη» χρηματοδότηση από την Τρίπολη ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία συνεχίστηκε και μετά την εκλογή του.
Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους περιλαμβάνονταν οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και Μπρις Ορτεφέ, με τον πρώτο να κρίνεται ένοχος για διαφθορά και άλλες κατηγορίες, ενώ ο δεύτερος καταδικάστηκε για εγκληματική συνωμοσία.
Η σύζυγος του Σαρκοζί, η Ιταλίδα πρώην σούπερ μόντελ και τραγουδίστρια Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, κατηγορήθηκε πέρυσι για απόκρυψη στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση Καντάφι και για σύμπραξη με παραβάτες με σκοπό απάτη — κατηγορίες τις οποίες αρνείται.
Από την ήττα του στις εκλογές του 2012, ο Σαρκοζί έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ποινικών ερευνών.
Το 2024 άσκησε έφεση κατά απόφασης που τον έκρινε ένοχο για υπερβολικές δαπάνες στην καμπάνια του 2012, με ποινή ενός έτους (έξι μήνες με αναστολή).
Το 2021 είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή το 2014, και έγινε ο πρώτος πρώην Γάλλος πρόεδρος που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Τον Δεκέμβριο, το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε ότι μπορούσε να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».
(Με πληροφορίες Guardian, BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.