- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών ελευθερώθηκε από τις φυλακές των Ταλιμπάν μετά από 8 μήνες
Χάρη σε διαμεσολάβηση του Κατάρ - Υπήρχαν φόβοι ότι «ο χρόνος τους τελείωνε»
Ζευγάρι Βρετανών κρατούμενων από τους Ταλιμπάν για 8 μήνες, απελευθερώθηκε μέσω Κατάρ - Η οικογένεια μιλά για «τεράστια χαρά και ανακούφιση»
Η οικογένεια ενός ζευγαριού Βρετανών που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν για σχεδόν οκτώ μήνες δηλώνει «κατακλυσμένη από ευγνωμοσύνη και ανακούφιση» μετά την απελευθέρωσή του.
Ο 80χρονος Πίτερ Ρέινολντς και η 76χρονη σύζυγός του Μπάρμπι, οι οποίοι ζούσαν στο Αφγανιστάν για σχεδόν δύο δεκαετίες, συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν την 1η Φεβρουαρίου, ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους.
Το ζευγάρι απελευθερώθηκε το πρωί της Παρασκευής μέσω της διαμεσολάβησης του Κατάρ. Ένας αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε ότι θα ταξιδέψουν στο Κατάρ για ιατρικούς ελέγχους πριν μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που η μόνιμη κατοικία τους ήταν στην επαρχία Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι το ζευγάρι είχε παραβιάσει τους αφγανικούς νόμους και απελευθερώθηκε μετά από δικαστικές διαδικασίες, αλλά δεν αποκάλυψαν ποτέ τον λόγο της κράτησής τους.
Ο Πίτερ και η Μπάρμπι Ρέινολντς παντρεύτηκαν στην Καμπούλ το 1970 και πέρασαν τα τελευταία 18 χρόνια διευθύνοντας ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα κατάρτισης που είχε εγκριθεί από τοπικούς αξιωματούχους των Ταλιμπάν, όταν η ένοπλη ομάδα ανέκτησε την εξουσία το 2021.
Η οικογένειά τους περιγράφει ότι είχαν μια δια βίου αγάπη για το Αφγανιστάν, χαρακτηριστική της οποίας ήταν η απόφασή τους να παραμείνουν εκεί αφού το αυταρχικό καθεστώς ανέλαβε τον έλεγχο τον Αύγουστο του 2021, όταν πολλοί άλλοι Δυτικοί έφυγαν.
Η απελευθέρωσή τους έρχεται μετά από μήνες δημόσιων πιέσεων από την οικογένειά τους, η οποία έχει περιγράψει τις φρικτές συνθήκες της κράτησής τους.
Ο γιος του ζευγαριού, Τζόναθαν Ρέινολντς, δήλωσε στο BBC τον Ιούλιο ότι ο πατέρας του υπέφερε από σοβαρές κρίσεις και η μητέρα του ήταν «μουδιασμένη» από αναιμία και υποσιτισμό.
«Ο πατέρας μου ήταν αλυσοδεμένος με δολοφόνους και εγκληματίες», είχε πει τότε, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή είχαν κρατηθεί σε ένα υπόγειο για έξι εβδομάδες χωρίς φως του ήλιου.
Η Σάρα Έντουιστλ, η κόρη τους, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πατέρας της είχε υποστεί ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς ιατρική φροντίδα το ζευγάρι κινδύνευε με ανεπανόρθωτη βλάβη.
Μόλις πριν από έξι ημέρες, μια Αμερικανίδα που κρατούνταν μαζί τους και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, δήλωσε στο BBC ότι «κυριολεκτικά πέθαιναν» στη φυλακή και ότι «ο χρόνος τους τελείωνε».
Η Φέι Χολ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη δύο μήνες μετά την κράτησή της, υπογράμμισε ότι η υγεία του ηλικιωμένου ζευγαριού είχε επιδεινωθεί ραγδαία όσο βρισκόταν στη φυλακή.
Αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε στο BBC ότι το ζευγάρι μεταφέρθηκε από την κεντρική φυλακή της Καμπούλ σε μια μεγαλύτερη με καλύτερες συνθήκες κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωσή του.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι η πρεσβεία του Κατάρ στην Καμπούλ τους είχε παράσχει φάρμακα, πρόσβαση σε γιατρό και μέσα επικοινωνίας με την οικογένειά τους όσο βρίσκονταν στη φυλακή.
Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι έλαβαν επαρκή ιατρική περίθαλψη στη φυλακή και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους έγιναν σεβαστά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και έκλεισε την πρεσβεία του στην Καμπούλ όταν η οργάνωση επέστρεψε στην εξουσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η υποστήριξη για τους Βρετανούς πολίτες στο Αφγανιστάν είναι επομένως «εξαιρετικά περιορισμένη» και συμβουλεύει να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη χώρα.
Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο Πίτερ και η Μπάρμπι Ρέινολντς παραδόθηκαν στον Ειδικό Απεσταλμένο του Ηνωμένου Βασιλείου για το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Λίντσεϊ, ο οποίος φωτογραφήθηκε με το ζευγάρι στο αεροπλάνο προς το Κατάρ.
Ο υπουργός για τη Μέση Ανατολή του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάμις Φάλκονερ, δήλωσε ότι είναι ανακουφισμένος που το ζευγάρι απελευθερώθηκε και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να επανενωθούν σύντομα με την οικογένειά τους».
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εργάστηκε εντατικά» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ενώ το Κατάρ «έπαιξε ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, για τον οποίο είμαι πάρα πολύ ευγνώμων».
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.