- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδικάζει τον Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
Αναμένεται η ποινή του
Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδικάζει τον Μπολσονάρου για σχέδιο πραξικοπήματος
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης, σε μια υπόθεση που έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.
Τρεις από τους πέντε δικαστές του ειδικού τμήματος ψήφισαν υπέρ της ενοχής του 70χρονου Μπολσοναρου, ενώ απομένει η τελική ψήφος που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση της ποινής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπολσονάρου ηγήθηκε ενός σχεδίου παραμονής στην εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022, με ενέργειες που έφταναν μέχρι και την προετοιμασία δολοφονίας του πολιτικού του αντιπάλου και νυν προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του υποψηφίου αντιπροέδρου του και του ανώτατου δικαστή Αλεξάντρε ντε Μοράες.
Οι εισαγγελείς παρουσίασαν ως κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο ένα προσχέδιο διατάγματος πραξικοπήματος που βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο και φέρεται να παρουσιάστηκε σε ανώτατους στρατιωτικούς.
Το σχέδιο, ωστόσο, κατέρρευσε όταν οι ηγεσίες του στρατού και της αεροπορίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Ο Μπολσονάρου, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για πολιτική δίωξη, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».
Η υπόθεση έχει αποκτήσει έντονη διεθνή διάσταση, καθώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τη δίκη «άδικη» και προχώρησε σε σκληρά εμπορικά μέτρα, αυξάνοντας δασμούς και ανακαλώντας βίζες Βραζιλιάνων αξιωματούχων.
Η τελική απόφαση για την ποινή του Μπολσονάρου αναμένεται το επόμενο διάστημα, με το πολιτικό σκηνικό στη Βραζιλία να βρίσκεται σε βαθιά κρίση και τη χώρα να παρακολουθεί διχασμένη μια δίκη που θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της δημοκρατία της.
Πηγή: FT
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.