- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οργισμένο μήνυμα Τραμπ προς Κατάρ πριν το χτύπημα του Ισραήλ
Η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση
Οργισμένο μήνυμα Τραμπ προς Κατάρ πριν το χτύπημα του Ισραήλ
Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ παρέλαβε ένα οργισμένο μήνυμα από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλις 24 ώρες πριν τη στρατιωτική επιχείρηση, με ξεκάθαρο περιεχόμενο: να χρησιμοποιήσει κάθε επιρροή του πάνω στη Χαμάς, αλλιώς θα κινηθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την απομάκρυνσή της από το Κατάρ.
Η Χαμάς είχε απαντήσει με ένα επίσημο, υπό όρους «ναι» στην πρόταση Τραμπ για απελευθέρωση ομήρων, προσθέτοντας νέες απαιτήσεις, όπως να μην απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι με το ξεκίνημα των συνομιλιών και να ληφθούν πιο ισχυρές εγγυήσεις, πέρα από την προσωπική δέσμευση του Τραμπ ότι θα τελειώσει τον πόλεμο.
Την Τρίτη, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα εναντίον στελεχών της Χαμάς στη Ντόχα, επεκτείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε όλη τη Μέση Ανατολή και στο Κατάρ, όπου η οργάνωση διατηρεί πολιτική βάση. Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μαζί με την Αίγυπτο, καταδίκασε την επίθεση ως «δειλή» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Στόχος της ισραηλινής επιχείρησης ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Khalil al-Hayya, επικεφαλής της οργάνωσης στο εξωτερικό και κορυφαίος διαπραγματευτής. Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας επιβίωσαν. Η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάληψη ευθύνης από τις Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ για πυροβολισμούς σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, που κόστισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το πλήγμα στη Ντόχα «απολύτως δικαιολογημένο», επικαλούμενος και τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε διαταγές εκκένωσης στη Γάζα, προαναγγέλλοντας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην πόλη. Η προοπτική αυτή προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό του Ισραήλ και φόβους για την τύχη των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται.
Η επιχείρηση στο Κατάρ έρχεται να προστεθεί σε ένα μωσαϊκό ισραηλινών επιθέσεων σε Λίβανο, Συρία, Ιράν και Υεμένη από την έναρξη του πολέμου, με στόχο οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν. Οι ενέργειες αυτές έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στην περιοχή, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο άνω του ενός δολαρίου το βαρέλι μετά το πλήγμα στη Ντόχα.
Πηγή: Israel Hayom, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.