- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Αυτοί είναι οι 3 όροι του Πούτιν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
«Τέτοια απαίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε πολιτικά ούτε στρατηγικά»
Reuters: Αυτοί είναι οι 3 όροι του Πούτιν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πρότεινε νέα όρια συμβιβασμού, απαιτώντας από το Κίεβο να αποχωρήσει πλήρως από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και να εγκαταλείψει τις βλέψεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters από τρεις γνώστες της στρατηγικής του Κρεμλίνου, ο Πούτιν ζητά ουδετερότητα της Ουκρανίας και πλήρη απουσία δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα – την πρώτη υψηλού επιπέδου ρωσο-αμερικανική επαφή εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια – όπου κυριάρχησε το ουκρανικό ζήτημα.
Η νέα πρόταση της Μόσχας φέρεται να περιλαμβάνει την παγίωση της παρούσας κατάστασης στα μέτωπα Ζαπορίζια και Χερσώνα, εάν η Ουκρανία αποσυρθεί από τα εδάφη που ελέγχει στο Ντονμπάς. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία ενδέχεται να είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει μικρά εδάφη σε περιφέρειες όπως το Χάρκοβο και το Σούμι. Ωστόσο, η ιδέα ουκρανικής αποχώρησης παραμένει ανεπίδεκτη αποδοχής από τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος επιμένει πως το Ντονμπάς αποτελεί βασικό προμαχώνα εθνικής άμυνας. Αναλυτές, όπως ο Σάμιουελ Τσάραπ του RAND, επισημαίνουν ότι τέτοια απαίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε πολιτικά ούτε στρατηγικά.
Russian President Putin is demanding that Ukraine give up all of the eastern Donbas region, renounce ambitions to join NATO, remain neutral and keep Western troops out of the country, three sources familiar with top-level Kremlin thinking told Reuters https://t.co/PamTivX7pz pic.twitter.com/Zht7BZ53nX
— Reuters (@Reuters) August 21, 2025
Παράλληλα, καθοριστική θεωρείται η παρέμβαση του Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένου του Τραμπ, που φαίνεται να έθεσε τις βάσεις για τη σύνοδο μέσω προπαρασκευαστικής συνάντησης με τον Πούτιν στη Μόσχα. Εκεί, ο Ρώσος ηγέτης φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει πιθανά σενάρια ειρήνης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε τριμερή συμφωνία με αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Άλλη πιθανή βάση διαλόγου είναι η επιστροφή στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης του 2022, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: ή ειρήνη ή συνέχιση του πολέμου», δήλωσε μία από τις πηγές του πρακτορείου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου Ολένα Μπαρσουκόβα στο Κίεβο των πυραύλων και της πεισματικής κανονικότητας
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα αλλάζει τακτική λόγω απωλειών - Στρέφεται σε αεροπορικές επιθέσεις
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σe ένα αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου σε πλήρη κλίμακα
Η Τεχεράνη θέτει τους όρους της στις ναυτιλιακές και οι ΗΠΑ προειδοποιούν
Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται απόψε σε Τίρανα και Αυλώνα
Υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του ήδη από το 2017
Νέα πυρά κατά της αμερικανικής προπαγάνδας
Τι ακριβώς γίνεται στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές
Ποιο είναι το μοντέλο πέντε βημάτων που χρησιμοποιεί
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νότο - Ένας Κυανόκρανος του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.