- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ελληνοτουρκικά: Το σενάριο για πιθανή διαμεσολάβηση Τραμπ στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας.
Θα επιλύσει ο Τραμπ τις διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία; Το σενάριο αυτό, ως κίνδυνος, φυσικά, για τη χώρα, έχει αρχίσει να απασχολεί όσους ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Η συλλογιστική πάει περίπου ως εξής. Στόχος του Τραμπ είναι το Νόμπελ Ειρήνης. Ήδη δηλώνει αρχηγός-ειρηνοποιός. Έχει μεσολαβήσει σε μια σειρά από συγκρούσεις όπως μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν, Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και Ταϊλάνδης-Καμπότζης. Ευκαιρίας δοθείσης, γιατί να μην επιχειρήσει το ίδιο και στη γειτονιά μας; Όπου ευκαιρία θα είναι ένα λιγότερο ή περισσότερο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Ένα τέτοιο επεισόδιο δεν είναι στον ορίζοντα. Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την Τουρκία. Την ώρα που ο Ερντογάν επιδιώκει έναν ευρύτερο ρόλο για την Τουρκία και επιθυμεί να προμηθευτεί αεροσκάφη 4ης γενιάς από την Ευρώπη αλλά και να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, μια τέτοια αντιπαράθεση με την Ελλάδα μόνο εμπόδιο θα του ήταν. Αλλά βέβαια πολλές φορές τα γεγονότα ακολουθούν τη δική τους λογική. Εύκολα, για παράδειγμα, η πόντιση του καλωδίου για τη διασύνδεση με την Κύπρο μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Ποτέ μη λες ποτέ λοιπόν.
Το τι μορφή θα μπορούσε να πάρει μια διαμεσολάβηση Τραμπ δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ο φόβος ωστόσο είναι ότι τα ελληνοτουρκικά θα έμπαιναν στον πάγκο του χασάπη: πάρτε τόσο εσείς, τόσο οι άλλοι. Πιθανώς με έξτρα κίνητρο μια τριμερή συνεργασία στα ενεργειακά, γιατί, βέβαια, κάτι θα πρέπει να βγάλουν και οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.
Πώς μπορεί να αμυνθεί η Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Η απάντηση που δίνεται είναι διττή. Αφενός να αρχίσουμε να αναδεικνύουμε την τουρκική επιθετικότητα και αφετέρου να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε προσβάσεις στον Αμερικανό πρόεδρο. Και ως προς το πρώτο, τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα. Ακόμα και σώφρονες ειδικοί όπως ο Κωνσταντίνος Φίλης πιστεύουν πως πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί στη συμπεριφορά μας. Για να πετύχουμε τι ακριβώς όμως δεν είναι και δεν ήταν ποτέ σαφές. Πολύ περισσότερο σήμερα, που στην Ευρώπη θεωρούν απολύτως απαραίτητο να συμπεριλάβουν την Τουρκία στον αμυντικό σχεδιασμό. Εμείς θα καταγγέλλουμε και οι συνεργασίες θα προχωρούν είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διμερές επίπεδο. Πριν από δύο δεκαετίες θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι, όσο προχωρά η πολιτική ενοποίηση, τόσο τα ελληνοτουρκικά προβλήματα θα γίνονταν ευρωπαϊκά. Η μετάθεση στο μέλλον μπορεί να είχε νόημα. Θα κάναμε διαπραγμάτευση με τις πλάτες της Ευρώπης. Σήμερα μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν σε μια τέτοια προοπτική.
Το ίδιο ερώτημα προκύπτει και για την πρόσβαση στον Τραμπ. Κάποια στιγμή θα έρθει η Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία και θα ακουστεί και η δική μας πλευρά. Η οποία θα λέει τι όμως; Υπάρχει ελληνικό σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο; Υπάρχει επιδιωκόμενος ρεαλιστικός στόχος ή απλώς θα μείνουμε και εκεί στις καταγγελίες; Πρωτοβουλίες σίγουρα λαμβάνονται, αλλά είναι σχεδόν όλες αμυντικού χαρακτήρα. Και όποιες δεν είναι, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, δύσκολα προχωρούν με το σημερινό καθεστώς των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρξει. Προϋποθέτει γενναίες πρωτοβουλίες, πολιτικό κεφάλαιο και φυσικά ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Όσο αυτά δεν υπάρχουν ωστόσο, τόσο οι σχέσεις θα είναι έρμαιο τυχαίων γεγονότων και μαζί των γυρισμάτων της κοινής γνώμης, ευάλωτης με τη σειρά της στους δημαγωγούς. Και βέβαια θα αφήνει περιθώρια παρέμβασης σε επίδοξους ειρηνοποιούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.