Κοσμος

Ο Ζελένσκι και οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ ενόψει της συνάντησης με τον Πούτιν

Οι πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι για το ζήτημα της «ανταλλαγής εδαφών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι και οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ ενόψει της συνάντησης με τον Πούτιν © EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή στην Αλάσκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμμετέχει μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σε συνομιλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του στην Αλάσκα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν σήμερα (13.8) με τον Τραμπ, οι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των συνόρων της με τη βία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα περιλαμβάνει «κάποια ανταλλαγή εδαφών» και πιστεύεται ότι ένα από τα αιτήματα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το Κίεβο να παραδώσει τα τμήματα του Ντονμπάς που εξακολουθεί να ελέγχει. Την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια τέτοια παραχώρηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία

Η Μόσχα ελέγχει πλέον σχεδόν όλο το Λουχάνσκ και περίπου το 70% του Ντόνετσκ, αλλά μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για αποχώρηση από το Ντονμπάς

Τα σύνορα της Ουκρανίας δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βία, λένε οι ηγέτες της ΕΕ

Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως επιμείνει ότι οι Ουκρανοί δεν θα «δωρίσουν τη γη τους στον κατακτητή» και επικαλέστηκε το σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαιτεί δημοψήφισμα πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στην επικράτειά της. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα υπάρξει «κάποια ανταλλαγή εδαφών προς όφελος τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας» - προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και σε όλη την Ευρώπη ότι θα μπορούσε να επιτραπεί στη Μόσχα να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ουκρανίας με τη βία. Η Ρωσία ελέγχει αυτή τη στιγμή λίγο λιγότερο από το 20% του ουκρανικού εδάφους. 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες για την Αλάσκα θα αποτελέσουν «άσκηση ακρόασης» για τον Τραμπ και πρόσθεσε ότι το να καθίσουν αυτός και ο Πούτιν στην ίδια αίθουσα θα έδινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ «την καλύτερη ένδειξη για το πώς να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Τραμπ φάνηκε αισιόδοξος ότι η συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την ειρήνη. «Νομίζω ότι το ένστικτό μου μου λέει πραγματικά ότι έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε», είπε. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οποιεσδήποτε συμφωνίες χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου θα ισοδυναμούσαν με «νεκρές αποφάσεις».

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY