- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Εκτός αν υπάρξει άμεση εκεχειρία
H Bρετανία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την «απαράδεκτη κατάσταση» στη Γάζα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Σταρμερ στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
«Η Βρετανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν η ισραηλινή κυβέρνηση λάβει ουσιαστικά μέτρα για να τερματίσει την αποτρόπαια κατάσταση στη Γάζα, επιτύχει κατάπαυση του πυρός, καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και δεσμευτεί για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ότι οι απαιτήσεις μας προς τη Χαμάς παραμένουν, ότι πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, να υπογράψει κατάπαυση του πυρός, να αποδεχθεί ότι δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση της Γάζας και να αποστρατευθεί».
Ο Στάρμερ έλαβε την απόφαση αυτή μετά την ανάκληση του υπουργικού συμβουλίου του από τις καλοκαιρινές διακοπές την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο ειρήνης που εκπονείται σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τον τρόπο παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις δήλωναν ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, χωρίς ποτέ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα ή να προσδιορίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Με προειδοποιήσεις ότι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό, ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Εργατικού Κόμματος του Στάρμερ του ζητούν να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ο στενότερος και πιο ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ – έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσχωρήσει σύντομα στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας. Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υποστηρίξει την τελική δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος και ο Στάρμερ δεν συζήτησαν την πρόταση της Βρετανίας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Σκωτία το Σαββατοκύριακο. Ο Τραμπ δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι «δεν τον πειράζει» αν η Βρετανία το κάνει.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.