- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Χαμάς δεν θέλει συμφωνία, θέλει να πεθάνει, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει από το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά»
«Η Χαμάς δεν θέλει συμφωνία, θέλει να πεθάνει», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι η Χαμάς «δεν ήθελε συμφωνία» αλλά ήθελε «να πεθάνει», μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι αναμένει τώρα ότι το Ισραήλ «θα τελειώσει τη δουλειά».
«Η Χαμάς δεν ήθελε πραγματικά να συνάψει συμφωνία. Νομίζω ότι θέλουν να πεθάνουν. Και είναι πολύ, πολύ σοβαρό» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Σκωτία.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θα χρειαστεί να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν ήθελε μια συμφωνία επειδή «ξέρουν τι θα συμβεί αφού πάρουμε πίσω τους τελευταίους ομήρους».
«Σας είχα πει (…) ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να συνάψει συμφωνία, επειδή θα χάσει την ασπίδα της, την κάλυψή της», συνέχισε.
Από τους 251 ομήρους που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς, 49 παραμένουν στη Γάζα αλλά οι 27 θεωρούνται ήδη νεκροί.
Η Χαμάς κατηγορεί τον Γουίτκοφ
Η τρομοκρατική οργάνωση κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ για «αλλαγή πλεύσης» αφού εκείνος ανακοίνωσε χθες την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χαμάς και του Ισράηλ. «Οι αρνητικές δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Γουίτκοφ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων – και το ξέρει πολύ καλά», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ, στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ναΐμ κατηγόρησε τον Γουίτκοφ ότι «άλλαξε άποψη», εξηγώντας ότι πριν από μερικές ημέρες χαρακτήριζε «θετικές» τις συνομιλίες.
«Οι μεσολαβητές δέχτηκαν πολύ θετικά την απάντηση της Χαμάς, την οποία θεώρησαν εποικοδομητική και ικανή να οδηγήσει σε συμφωνία, δεδομένου ότι προσέγγιζε την πρόταση που είχαν υποβάλει στις δύο πλευρές».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι τελευταίες συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στις λεπτομέρειες της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχε εξευρεθεί μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» για μια ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ο Ναΐμ κάλεσε τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο να «ασκήσει πιέσεις» στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας, όπως είπε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.